Arne-aftale hjælper tusinder flere

Af:

Lige før redaktionens slutning indgik Enhedslisten en aftale om ret til tidligere tilbagetrækning med regeringen, SF og DF. Det lykkedes at udvide regeringens oprindelige forslag betragteligt. Nu venter et slag mod den stigende pensionsalder.

Simon Halskov, Rød+Grøn

Efter marathonforhandlinger kunne en glad Pernille Skipper fortælle, at tusindvis af mennesker, der har arbejdet i rigtig mange år, nu får ret til tidligere tilbagetrækning.

– Jeg er samtidig rigtig glad for, at det lykkedes os at udvide regeringens forslag, så mange flere nu er omfattet. Og så glæder det mig, at et flertal vil se på en grænse for den evigt stigende pensionsalder, siger hun.

Regeringens oprindelige forslag var meget snævert og betød, at kun mennesker, der har arbejdet fra før de fyldte 20 år, var omfattet.

Risikerer udvanding
Regeringen holder fast i, at pensionsalderen skal stige. Dermed bliver ordningen udvandet med tiden, og folk, der i dag er midt i 30’erne, kommer stadig til at arbejde, til de er langt over 70 år.

– Vi kunne ikke få regeringen til at droppe de planer, men vi har fået sort på hvidt, at et flertal vil se på en grænse for den stigende pensionsalder. Nu har vi noget at kæmpe videre med, forklarer Pernille Skipper.

Enhedslisten ønskede at udvide regeringens forslag, så faggrupper som sygeplejersker, SOSU’er, kassemedarbejdere med en ungdomsuddannelse og pædagoger ikke faldt udenfor.

– Det er ikke lykkedes i det omfang, vi havde håbet, men vi har lukket nogle huller. Vi har bl.a. sikret, at tid i praktik under uddannelse på SU tæller med som tid på arbejdsmarkedet. Det betyder, at over 3.000 flere får retten allerede i 2022 og mere end 7.500 ekstra i 2025, fortæller Pernille Skipper.

DF – bankernes ven
Dansk Folkeparti forsøgte i de sidste timer af forhandlingerne at få nedsat bankernes samfundsbidrag og tage de vigtige udvidelser af modellen ud igen.

– Det ville have skrællet rigtig mange sosu’er, sygeplejersker og andre faglærte fra. Det lykkedes dem heldigvis ikke, men det er slående, at Dansk Folkeparti til syvende og sidst går mere op i forholdene for finanssektoren og aktiespekulanter end almindelige lønmodtagere med mange arbejdsår på bagen, konstaterer Pernille Skipper.