Foto: Stephen Leonardi, unsplash.com

Danmark producerer også våben

Den danske våbenproducent Terma har leveret udstyr til bombefly og krigsskibe, som har kostet hundredetusindvis af børn og voksne livet i Yemen. Enhedslisten vil have sagen kulegravet og reglerne strammet.

Eva Flyvholm, Forsvars- og udenrigsordfører for Enhedslisten.

Situationen i Yemen er katastrofal. Omtrent ti millioner mennesker lever på sultegrænsen, og 80 pct. af befolkningen har brug for nødhjælp. Der er akut brug for mad og medicin, men en flådeblokade forhindrer forsyningerne i at komme ind i landet. Imens bliver civile mål som skoler, hospitaler og boligblokke bombet fra oven. Nu truer coronavirussen endda med at forværre situationen i landet radikalt.

Skriv under mod dansk våbensalg

Under overskriften ”STOP VÅBENHANDLEN – RED YEMENS BØRN” har Oxfam IBIS’ gennem længere tid ledet en underskriftsindsamling mod dansk våbensalg til krigen i Yemen. Ifølge Oxfam IBIS dør et barn i Yemen hvert tiende minut af sult eller simple sygdomme, som krigen og blokaden er skyld i.

Du kan støtte underskriftsindsamlingen her.

FN betegner situationen i Yemen som den værste humanitære krise i verden lige nu. Det  er en humanitær katastrofe, som Danmark og en dansk våbenfabrikant har bidraget til at forværre, hvilket er fuldstændig uacceptabelt.

Smuthuller i loven
I Lystrup nord for Aarhus ligger våbenfabrikken Terma, der bidrager med materiel til krigen i Yemen. En ny rapport fra Danwatch afslører, at Terma har solgt vigtige våbendele til De Forenede Arabiske Emirater. Dels har Terma leveret radarudstyr til de krigsfly, der bomber civile mål. Dels er deres militærudstyr med til at opretholde flådeblokaden. Så sent som i marts 2020 havde det emiratiske firma Elcome teknikere til træning i Termas hovedkvarter i Lystrup.

I 2018 og 2019 blev alle godkendelser af våbeneksport til Emiraterne og Saudi-Arabien egentlig suspenderet, men Terma har fundet smuthuller i loven. Problemet har blandt andet været de såkaldte ”dual-use” produkter, der i teorien kan bruges til både civile og militære formål.

Praksis er anderledes entydig: Når de radarsystemer, som Terma har leveret til Emiraterne, sidder på krigsskibe i en flådeblokade, så er det åbenlyst et bidrag til krigsførelse. Det samme gælder udstyret, som Terma har leveret til de Archangel-fly, der trods det poetiske navn har skabt død og ødelæggelse ved at deltage i over 20.000 luftangreb over Yemen.

Skandaløst våbensalg
Det er simpelthen skandaløst, at en dansk virksomhed bidrager til det, som FN kalder verdens værste humanitære krise. Sagen om Termas våbeneksport skal kulegraves, og Enhedslisten har derfor kaldt både udenrigs- og erhvervsministeren i samråd.

Vi har i lang tid kæmpet for at få strammet reglerne om våbeneksport. Det er under al kritik, at lovgivningen er så hullet og har fået lov at være det så længe.

Det skal der gøres op med nu. Hvis vi vil forhindre våbensalg som dette i fremtiden, så skal vi stoppe al eksport af våben og udstyr til lande, der krænker menneskerettighederne. Beskyttelsen af menneskeliv må til hver en tid veje tungere end våbenproducenternes profit.