De andres valgkampe

Af:

Under valgkampen kæmper mange partier om at sætte dagsordenen. Mens Enhedslisten vil tale om klima, vil andre partier gerne tale udlændingepolitik, pensionsalder – og helst ikke folkeskolereform.

Sarah Glerup, Rød+Grøn

Hvis Enhedslisten bestemte, ville vi få et klimavalg, der også handler om social retfærdighed. Men Enhedslisten er ikke ene om at præge dagsordenen. Rød+Grøn har bedt partiets strategiske rådgiver Simon Nyborg spå om, hvad vi kan forvente os fra de andre partier under valgkampen.

– De sidste mange valgkampe har handlet om udlændingepolitik. Sidste gang var dagsordenerne flydende i starten, men på et tidspunkt endte det i præsidentvalgkamp mellem Thorning og Løkke med udlændinge som omdrejningspunkt. I år tegner det til at blive mere spændende i forhold til valgets temaer.

Kampen om udlændingepolitikkenSocialdemokratiet har denne gang forsøgt at forhindre, at udlændingepolitikken bliver hovedtemaet.- De har lagt sig så tæt op ad DF og Venstre på udlændingepolitikken, at der ikke er en konflikt at komme efter. Samtidig er de kommet med et udspil, der kan gøre tilbagetrækningsalder til et tema. Det er smart af dem, for pensionsalder er et område, hvor mange af DF’s vælgere faktisk er mest enige med rød blok, forklarer Simon.

– Højrefløjen vil selvfølgelig svare igen ved at så tvivl om, hvorvidt S faktisk vil føre stram udlændingepolitik og såkaldt “ansvarlig”, altså højreorienteret, økonomisk politik. De vil pege på, at Mette Frederiksen bliver afhængige af stemmer fra partier, som vil en anden vej, blandt andet os.

Klima og upopulær politik

Der er også ting, som hverken Socialdemokratiet, Venstre eller Dansk Folkeparti vil tale om.

– Der er en klar tendens til, at magtpartierne – S, V og til dels DF – forsøger at løbe fra de upopulære dele af deres egen politik lige op til valget. Tag folkeskolereformen. Nu har forligskredsen lige besluttet at afkorte skoledagene en smule, men det er så lidt, at vi stadig har verdens længste skoledage! Det er er klart et eksempel på, at magtpartierne ikke vil stå ved de uhyrligheder, de selv har gennemført, siger Simon.

– Klima kommer nok heller ikke til at fylde så meget, som vi drømmer om i Enhedslisten. For selvom det er et helt afgørende spørgsmål, så er det også ét, hvor der er klar forskel på oppositionen og højrefløjen. Det flytter altså ikke stemmer hen over midten. Men jeg håber, klimasagen kan få en masse af vores vælgere op af sofaen og hen at stemme.

Vi har brug for aktivister

I det hele taget bliver aktivisme afgørende for valgkampen.- Enhedslisten går til valg på vores egen politik og vil helst selv danne regering på et rødt og grønt grundlag. Hvis det ikke lader sig gøre, må Mette Frederiksen prøve at lave regering, men belært af sidst kommer vi til at stille krav, hvis hun skal sidde på vores mandater. Og det er klart, jo flere mandater vi får, desto mere kan vi få igennem.

Simon advarer mod at hvile på laurbærrene, bare fordi Enhedslisten står godt i meningsmålingerne:

– Hver tredje vælger beslutter sig først under valgkampen og godt hver tiende først på valgdagen! Sidst endte vores valgresultat under målingerne, fordi mange af vores støtter opgav at stemme, da de ikke troede, det ville gøre forskel, om det blev Thorning eller Løkke. Hele partiet har en opgave i at få aktiveret så mange som muligt i valgkampen og at få vores sympatisører ned og stemme. For vores styrke bliver afgørende for, hvilken politik vi får efter valget.