Med SVM-regeringens sundhedsreform kan borgeren ikke vælge kommunal rengøring og sygepleje, hvis borgeren gerne vil have støvsuget. Regeringen bruger forringelser og helhedspleje til at erstatte de offentlige løsninger med profit-virksomheders.
En 88-årig borger kan få gjort rent på toilettet en gang hver 3. uge af kommunen. Hvis hun også vil have vasket gulv, skal hun selv betale for at få støvsuget. Det kan hun kun få gjort af en privat virksomhed. SVM-regeringens sundhedsreform medfører, at den private virksomhed så også skal stå for borgerens sygepleje. Det kalder regeringen helhedsplejen. Borgeren kan altså ikke vælge en kommunal sygepleje, som ikke er underlagt profithensyn, hvis borgeren vil have støvsuget.
Denne sammenhæng er jeg blevet opmærksom på, fordi jeg har læst artiklen ”Privatisering af den kommunale sygepleje sniges ind ad bagdøren med den nye sundhedsreform” i Information den 29.10.2024. Den er skrevet af Harun Demirtas (næstforperson i Dansk Sygeplejeråd) og Inge Jekes (formand for Sygeplejersker i kommunerne ).
Harun og Inge gør opmærksom på, at regeringen vil integrere den almene sygepleje i den kommende helhedspleje for ældre borgere. ”Helhedsplejen indebærer, at én leverandør får det samlede ansvar for borgerens forløb, herunder rengøring, personlig pleje og rehabilitering – madservice undtaget.” Når sygeplejen integreres, betyder det, at ”den almene sygepleje vil blive omfattet af ældrelovens bestemmelser om, at borgeren har frit valg til at bestemme, om helhedsplejen skal leveres af det offentlige eller af en privat leverandør.”
Så vidt jeg kan se, er det ikke et frit valg, hvis borgeren ikke mener, at hun/han kan nøjes med den hjælp, som kommunen tilbyder.
Da SVM-regeringen også har valgt, at kommunerne ikke må bruge ret mange penge på service, så opnår regeringen:
- at landets indkomst bliver brugt på erhvervsstøtteordninger og mindre skat for de rige.
- at profitvirksomheder overtager de fælles opgaver, men at kommunen samtidig har ansvaret og dermed skal stå til rådighed, hvis virksomheden går konkurs.
- øget ulighed i sundhed og hjælp, når de borgere, der har den kommunale løsning, må nøjes med et ekstremt minimum, mens de rige kan tilkøbe sig hjælp og mere sygepleje.
Skal vi bare sidde med hænderne i skødet og håbe på, at sundhed og pleje-virksomhederne ikke bare tænker på at få størst mulig profit?
Læs også Meretes artikel om en sådan virksomhed i Helsingborg https://rg.enhedslisten.dk/helsingborg-kommune-tog-plejehjemsopgaven-tilbage/