Den amerikanske venstrefløj i bevægelse

Af:

I disse år rykker den amerikanske venstrefløj på sig. Det lykkedes med Bernie Sander at puste liv i den progressive venstrefløj, og venstrefløjens kandidater og det socialistiske parti, Democratic Socialists of America, oplever netop nu stor fremgang.

Af Mads Hadberg, International koordinator i Enhedslisten

Det amerikanske præsidentvalg har fyldt sendefladen i de fleste medier verden over de seneste par år. Af mange har valget været udset som et af de vigtigste længe, da udsigten til 4 år mere med Trump har vækket en uro hos de fleste fra højre til venstre. Det lykkedes demokraten Joe Biden at slå Trump, men interessant nok skete der markante skridt for den progressive venstrefløj i USA op til og under valget. For selvom USA sjældent er det sted, vi som socialister spejder mod for inspiration, så er der sket en massiv udvikling i tilslutningen til venstrefløjen.


Feel the (after) Bern

Opblomstringen af venstrefløjen skal især findes hos den progressive demokrat Bernie Sanders, som vandt opbakning til en progressiv socialistisk politik i forbindelse med hans præsidentkandidaturer i 2016 og ’20. Begge gange endte det dog med nederlag til kandidater fra den politiske elite hos Demokraterne. Med Sanders’ nederlag kunne det frygtes, at venstrefløjen ville gå til uden en decideret frontfigur.

Men denne frygt er blevet gjort til skamme. For Sanders’ opstilling gav inspiration til en stigende støtte til venstrefløjen. En række forhold, udover Trumps åbenlyst racistiske og brutale magtpolitik, har medvirket til den fortsatte støtte til venstrefløjen

For det første har nye ansigter taget over, og en ny generation af især stærke kvinder – fx Alexandra Ocasio-Cortez og Rashida Tlaib – er de nye ansigter på en ny progressiv generation. Dernæst har Corona-pandemien understreget den massive ulighed i det amerikanske sundhedssystem og tydeliggjort behovet for et offentligt sundhedssystem. Sidst men ikke mindst har de omsiggribende bevægelser i forbindelse med George Floyds’ død og manifesteret i Black Lives Matter-bevægelsen skubbet på for en ændring af den strukturelle racisme i det amerikanske samfund.

Demokratisk socialisme

På et organisatorisk plan oplever venstrefløjen også fremgang. Det socialistiske parti Democratic Socialists of America (DSA) har været i stand til at organisere og indfange mange af frustrationerne. Partiet er vokset til omkring 85.000 medlemmer med lokalafdelinger i hele landet, hvoraf en fjerdedel er kommet til det seneste år.

Partiet har eksisteret siden 1980’erne, men slog for alvor igennem, da Bernie Sanders udbredte begrebet ”demokratisk socialisme”, som indeholder progressive arbejdsmarkedsreformer, stærke fagforeninger, gratis adgang til uddannelse, fri adgang til sundhed og en progressiv beskatning. Understregningen af det demokratiske har været markeringen af opposition til de autoritære kommunistiske regimer i Østblokken.

DSA’s succes bunder i en strategi kaldet ”inside-outside” om at arbejde både inde i det Demokratiske Parti, men samtidig at opbygge egne strukturer og et selvstændigt politisk projekt. Dermed fokuserer DSA i deres valgstrategi både på at støtte (’endorse’) progressive kandidater hos Demokraterne og De Grønne, der fx støtter gratis adgang til sundhedssystemet for alle. Og dermed har de også fokus på at opbygge deres egen organisation med dertilhørende strukturer.

Strategien ser ud til at virke godt disse år, og DSA har fået valgt både medlemmer og de såkaldte DSA-’endorsed’ kandidater valgt ind national, regionalt og lokalt. Men der er lang vej endnu for at kunne bide skeer med de store politiske aktører. Det spændende bliver, hvorvidt den progressive venstrefløj og DSA kan bevare og udnytte momentum, så vi i fremtiden ser en endnu større opbakning til den progressive venstrefløj i USA.