Det er nu, vi skal kæmpe for bedre dagpenge

Af:

Ledigheden stiger, dagpengenes værdi falder, men regeringen afviser forbedringer. Det er nu, der skal kæmpes for genopretning af dagpengesystemet.

Finn Sørensen, Rød+Grøn

36 procent af lønmodtagerne frygter for deres økonomi, hvis de mister jobbet og ryger på dagpenge. Det viser en undersøgelse, som er omtalt i A4 Medier i august.

Det er ikke så underligt, at utrygheden breder sig i en situation, hvor der på få måneder er kommet 42.000 flere ledige, og hvor de fleste økonomer forventer at tallet stiger i løbet af efteråret, når hjælpepakkerne udløber og opsigelsesvarslerne begynder at virke.

Men utrygheden blandt lønmodtagerne er ikke af ny dato. Den er vokset gennem flere år, på trods af økonomisk opsving. Det skyldes uden tvivl den voldsomme udhuling af dagpengesystemet, som er sket siden VK-partiernes dagpengereform i 2011, som blev gennemført af RSSF-regeringen. Dagpengeperioden er blevet halveret og arbejdskravet til genoptjening af dagpengeret er blevet fordoblet fra et halvt til et helt år, for at nævne noget af det værste.

Samtidig er dagpengenes værdi systematisk blevet forringet, så en almindelig lønmodtager typisk mister ca. halvdelen af indtægten, hvis hun ryger på dagpenge. Det bliver kun værre i de kommende år, hvor RSSF-regeringens forringede regulering af overførselsindkomster slår igennem.

Fagbevægelsen skal mobilisere
Den ringe dagpengedækning er et stort problem for den enkelte og et stort problem for vores fælles styrke over for arbejdsgiverne. Derfor står kravet om bedre dagpengedækning også højt på fagbevægelsens liste. 3F formand Per Christensen truer med at ”råbe meget højt”, hvis der ikke bliver rettet op på dagpengenes værdi ved efterårets finanslovsforhandlinger.

Indtil videre preller det af på beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard. Men så let slipper han ikke, siger Enhedslistens beskæftigelsesordfører Jette Gottlieb:

– Det er hele dagpengesystemet som et solidarisk sikkerhedsnet, der står på spil. Det vil vi forfølge i Folketinget, stol på det. Men der er altså brug for, at toppen i fagbevægelsen gør andet og mere end at ”råbe”. Der er brug for en synlig mobilisering blandt medlemmerne, hvis det skal gøre indtryk på regeringen, understreger Jette Gottlieb.