Dokumentarfilm: Crip Camp – starten på en revolution

Af:

Crip Camps var sommerlejre for unge med handicap afholdt i staten New York i 70’erne. Her bevidstgjorde de unge sig om egne muligheder og rustede sig til det samfund, der før havde isoleret dem i institutioner.

Jan Vagn Jakobsen

På Crip Camps blev de unge bevidste om de barrierer, samfundet skabte for dem. Uden dengang at vide det, ændrede de historien. Den fortælling kan nu ses i en ny dokumentarfilm af James Lebrecht og Nicole Newnham.

En del af deltagerne blev aktivister i Disabled in Action, der bl.a. kæmpede for den rehabiliteringsIov, der i 1972 blev arbejdet føderalt på. Den indeholdt en paragraf om ikke-diskrimination, som Nixon nedlagde veto imod. Loven blev gennemført i 1973, men ingen gjorde noget for at gøre forbuddet effektivt.

Carter lovede som præsident i 1977 at gøre ikke-diskriminationen effektiv. Hans minister på feltet modarbejdede det dog, hvilket gav en ny og langt mere radikaliseret kamp, som endelig gav resultater.

Det er i denne ramme, der er skabt en utroligt spændende dokumentar om frigørelse på mange planer i portrætter af de mennesker, der selv skabte resultaterne.

Det blev en revolution, der ændrede synet på handicap radikalt. Men enhver revolution skal holdes i live af aktivister, der kan, vil og tør. Her opstår let et problem i dag – ikke mindst i Danmark.

”Crip Camp” er en yderst seværdig film, som vi kan lade os inspirere meget af – også i Enhedslisten. Den bærer budskaber om forandringer, som stadig er utrolig vigtige.

Filmen kan ses på Netflix.