Set fra et vindue

Af:

Af Lole Møller

Demos så dagens lys i 1968 og har lige siden været en tydelig stemme i den antiimperialistiske modstand. En modstand, der kastes et tilbageblik på i foreningens seneste udgivelse, En historiebog. Og der er meget at se tilbage på. Ikke som nostalgiske minder over en svunden tids aktivisme, men som en helt aktuel påmindelse om, at ulighed, udbytning, militarisme, racisme og fascisme ikke er et overstået kapitel.

Demos er stedet, hvor aktivister af mange slags sammen med forfattere, billedkunstnere, tegnere, filmfolk, sangere og musikere har engageret sig politisk. Her samledes modstanden mod USA’s krig i Vietnam, danske firmaers våbenprofitter blev afsløret, og der blev skrevet om danske og udenlandske efterretningstjenesters overvågning af den politiske venstrefløj. Der blev

udgivet bøger om den danske kolonipolitik i Grønland og pjecer om Fællesmarkedet som monopolernes Europa. Utallige møder blev afholdt for at få hold på de mekanismer, der fastholdt tidligere kolonier i nye afhængighedsforhold. Det er blevet til 106 bøger og rapporter, talrige plakater og hele 48 musikudgivelser, der har været lydspor til hverdagens forskellige kampe: Kvindeballader, Jomfru Ane Band, Slumstormersange, Den første maj og senest Karina Willumsens Sociale rekvisitter.

Historiebogen har undertitlen Set fra foreningen Demos’ vinduer. Det er ikke så lidt, de har set. Men der har også været meget på hylderne i butikken for alle, der kiggede ind. Og de bidrager fortsat med kritik af imperialismen. Der er megen inspiration at hente i historiebogen. Den kan bestilles hos [email protected].

Pris kr. 120,- + porto