Enhedslisten vil oprette frihedskommission

Af:

Regeringens seneste forslag om mere overvågning i det offentlige rum får nu Enhedslisten til at foreslå, at der skal nedsættes en frihedskommission. Den skal gennemgå al antiterror-lovgivning, der er vedtaget siden 2001, og pege på indgreb i frihedsrettighederne, som viser sig unødvendige eller uproportionelle og kan rulles tilbage.

Simon Halskov, Rød+Grøn

Skiftende regeringer har begrundet indskrænkning af frihedsrettigheder med spørgsmål om rigets sikkerhed her og nu. Men ingen har turdet at vurdere effekten af deres egne tiltag. Det er det tid til nu, mener Pernille Skipper, Enhedslistens politiske ordfører.

– Det går nærmest som et urværk. Der sker et forfærdeligt angreb herhjemme eller ude i verden, og straks efter foreslår politikere stramninger, indgreb og hårdere straffe. Ofte uden konkret og tilstrækkelig viden om de tragiske begivenheder og effekten af de tiltag, der bliver foreslået. Men fælles for dem alle har været, at de hakker et stykke af vores frihedsrettigheder, siger hun.

Siden terrorangrebene i 2001 er der blevet gennemført et utal af stramninger, der alle skulle have til formål at stoppe terroristerne og de organiserede kriminelle.

– Rigtig mange af dem blev ved indførelsen kraftigt kritiseret for at træde på grundlæggende frihedsrettigheder og tage en lille bid mere af det demokrati, som det var intentionen at beskytte. Politi og efterretningstjenesternes beføjelser bliver udvidet, overvågningen øges og vores ytringsfrihed indskrænkes, påpeger Pernille Skipper.

Lovgiver i politisk desperation
Det kræver ikke meget mod at foreslå endnu en stramning, endnu en beføjelse til politi og efterretningstjeneste, endnu en overvågningspakke og så videre. Men det kræver virkelig politisk mod at gå systematisk tilbage, og se på hvad der så viste sig at kunne undværes, vurderer Pernille SKipper.

– Vi vil nedsætte en kommission, der skal gennemgå al antiterrorlovgivning, bandepakker og antiradikaliseringstiltag. Vi vil se på, hvad der så har virket, hvad der ikke har virket, og hvor vi for én gangs skyld kan udvide frihedsrettighederne, forklarer hun.

– Min påstand er, at meget lovgivning i anledning af forfærdelige terrorangreb og store bandekrige er sket i blinde og nærmest politisk desperation. Men selv hvis man ikke vil mene det, må man sagligt kunne se det fornuftige i at evaluere og revurdere. Særligt når det gælder tiltag, der har taget en bid af vores frihedsrettigheder, skal man være sikker på, at det ikke har været forgæves.