Et årsmøde med globalt udsyn – og masser af diskussionslyst

Af:

5.-6. oktober afholdt Enhedslisten sit årsmøde i Valby. Det kom der bl.a. et globaliseringsprogram, en ny hovedbestyrelse og et friskt hold folketingskandidater ud af. De gamle folketingsmedlemmer gav til gengæld kage i anledning af Enhedslistens 25 års jubilæum i Folketinget.

Simon Halskov, Rød+Grøn

Der var som altid lagt op til både hyggelige gensyn og intense diskussioner, da Hafnia-hallen lagde hus til Enhedslistens ”fætter-kusinefest”.

Op til årsmødet blev særligt nogle forslag om at ændre på den måde, vi vælger vores hovedbestyrelse, diskuteret heftigt. Et af forslagene går ud på at lade alle medlemmer stemme om, hvem der skal sidde i hovedbestyrelsen. I dag bliver hovedbestyrelsen valgt af de delegerede ved hvert årsmøde. Tidligt lørdag besluttede et flertal af de delegerede dog at udskyde behandlingen af forslagene til næste årsmøde, så der bliver bedre tid til en ordentlig diskussion af dem.

Gyldne politiske muligheder
På årsmødets første dag aflagde Per Clausen hovedbestyrelsens mundtlige beretning. Han startede med at adressere snakken om uenighed mellem hovedbestyrelsen og folketingsgruppen – ikke mindst i forhold til det forståelsespapir, som Enhedslisten og de andre i rød blok blev enige om inden sommerferien.

– Ironisk nok står vi i en grundlæggende positiv position. Aldrig har vi haft så mange medlemmer, og aldrig har vi haft så gode politiske muligheder som i dag, påmindede han og nævnte målsætningen om 70 procent CO2-reduktion i 2030 som et eksempel på Ø-politik, der er i medvind.

Pernille Skipper rapporterede fra arbejdet på Borgen, hvor særligt finanslovsforhandlingerne er i fokus. Et af Enhedslistens hovedkrav er en akutmilliard til psykiatrien.

– Hver anden læge i psykiatrien oplever mindst en gang om ugen, at de må udskrive. Mennesker, som ikke er klar til det. Selvmordstruede, mennesker med stærk angst eller skizofreni bliver udskrevet, alene fordi der er andre, der er mere syge, fortalte Pernille Skipper og fortsatte:

– Tænk, hvis en mand med et hjertetilfælde henvendte sig på skadestuen og fik at vide, at han var nødt til at komme tilbage en anden dag, fordi der er overfyldt. Det sker formennesker med alvorlige psykiske sygdomme.

Globalisering til debat
Nikolaj Villumsen var hjemvendt fra Bruxelles, bl.a. med følgende konstatering:
– Det bliver helt sikkert ikke igennem EU, at vi får indført socialisme. EU bygger grundlæggende på udemokratiske og nyliberale traktater, der sætter hensynet til multinationale selskaber over hensynet til mennesker, miljø og klima, sagde han og uddybede:

– Men der er andre ting, vi kan gøre sammen med vores venner på den europæiske venstrefløj. I denne uge har vi brugt vores mandat til at kæmpe for faglige rettigheder. I den kommende uge vil vi sætte vores kræfter ind for at stoppe skattely.

Lørdag eftermiddag skulle de delegerede diskutere to forslag til et globaliseringsprogram. Debatten centrerede sig om, hvorvidt hovedbestyrelsens forslag var for bredt, når det f.eks. også beskrev flygtningeproblematikker, eller om det alternative forslag var for snævert, når det fokuserede på økonomi. Efter en maratondebat og afstemning om stribevis af ændringsforslag til begge programmer, var der flertal for det alternative forslag – dog med rigtig mange vedtagne ændringsforslag, heriblandt et, der påpeger, at flygtninge, der får asyl, skal have bedre muligheder for at få permanent ophold.

Om aftenen stod den på god mad, musik, fest og fejring af Enhedslistens 25 års jubilæum i Folketinget.

Flere socialister og en stærkere venstrefløj
På årsmødets anden og sidste dag skulle de delegerede fastlægge partiets arbejdsplan for de kommende år. Der kommer ifølge arbejdsplanen til at være særligt fokus på to opgaver: For det første skal vi skabe en organisation, som sikrer, at vi kommer til at få flere aktive socialister i landet, flere medlemmer af Enhedslisten og generelt får organiseret medlemmer og almindelige mennesker i sociale, grønne og humanistiske kampe i samfundet. For det andet skal vi have en debat om, hvordan vi får en stærkere venstrefløj i det hele taget. Det kræver en analyse af både den parlamentariske situation og af de udenomsparlamentariske muligheder, står der i arbejdsplanen.

Om søndagen blev der også valgt en ny hovedbestyrelse og et nyt hold folketingskandidater (se de valgte på side 24-25). Blandt dem, vi under alle omstændigheder må sige farvel til efter næste valg, er Pernille Skipper, Henning Hyllested, Christian Juhl – alle i kraft af Enhedslistens rotationsregler.

Økonomiske dilemmaer
Årsmødets sidste store debat handlede om Enhedslistens budget for næste år. På grund af tilbagegangen ved folketingsvalget skulle organisationen finde besparelser i millionklassen, når der samtidig skulle være råd til at støtte netavisen Solidaritet og Folkebevægelsen mod EU økonomisk.

De delegerede gav grønt lys til, at Solidaritet bliver støttet med 1,2 mio. kr. over de næste tre år. Et flertal besluttede også, at Folkebevægelsen mod EU bevilges ca. 470.000 kr. årligt, svarende til en fuldtidsstilling på Enhedslistens lønniveau.  Den økonomiske støtte til Folkebevægelsen – i tilfælde af, at Enhedslisten kom i EU-parlamentet og Folkebevægelsen ikke gjorde – var også en del af grundlaget for beslutningen om, at Enhedslisten skulle stille op til EU-parlamentsvalget. Et stort mindretal stemte for at støtte Folkebevægelsen med 1.120.000 kr. årligt. Det beløb svarer til 40 procent af de penge, som mandatet til EU-parlamentet udløste, og Folkebevægelsen fik netop 40 procent af valgforbundets stemmer.

Med det vedtagne budget skal der spares to deltidsstillinger på Landskontoret og over en halv million kr. på udgivelsen af Rød+Grøn.

Som altid sluttede årsmødet med afsyngning af ”Internationale”. Næste ”fætter-kusinefest” finder sted allerede til foråret, nærmere betegnet 30. maj til og med 1. juni 2020.

Du kan læse meget mere om årsmødet 2019 på org.enhedslisten.dk/aam19