EU er desværre et nødvendigt onde i en ustabil verden

Af Jonas Schmidt

Vi skal være kritiske over for EU, men samtidig skal vi arbejde pragmatisk sammen med EU. Uden EU kommer vi aldrig i mål med den grønne omstilling. Den grønne omstilling skal løses af verden kollektivt, og der er EU en nødvendig magtfaktor – hvis det nogensinde skal lykkedes. Uden EU får vi heller aldrig lavet en solidarisk fordeling af verdens flygtninge, eller for den sags skyld skabt en mere human udlændingepolitik i Danmark. Vi har brug for seriøs, ekstern kritik af vores sindssyge, danske udlændingepolitik. Der er EU, om vi vil det eller ej, en vigtig spiller. Men vigtigst af alt, så skal EU modstanden være rationel.

Alle med lidt økonomisk forståelse ved, at det ville være en regulær katastrofe, hvis Danmark uden videre forlod EU i morgen. Jeg tvivler på, at der er nogen, der rent faktisk har sat sig grundigt ind i de konsekvenser Brexit har haft for Storbritannien, som ønsker det samme scenarie for Danmark. En vingeskudt økonomi, ekstrem mangel på arbejdskraft, decideret varemangel, et forkrøblet landbrug og man kunne blive ved. Samtidig er Storbritannien stadigvæk dybt afhængige af EU, men nu sidder de ikke med ved forhandlingsbordet længere. EU er derfor et nødvendigt onde for planetens fremtid, flygtninges sikkerhed og vores eget lands økonomiske tryghed. Det ændrer dog ikke på, at vi skal have en sund EU-kritik som en vigtig del af vores politiske DNA. På den måde kan vi kæmpe for vores selvstændighed, selvbestemmelse og ikke mindst vores forbehold.

Til sidst er det desuden værd at bemærke, at vores stærke mand i EU-Parlamentet, Nikolaj Villumsen, på få år, rent faktisk har påvirket systemet indefra og fået Enhedslistens politik igennem. Politik, der vil påvirke millioner af menneskers liv positivt fremadrettet. Det bør ingen i vores parti undervurdere værdien af.