Foto: Yancy Min (Unsplash)

EU-mindsteløn truer dansk arbejdsmarkedsmodel

EU’s kommissær for beskæftigelse og sociale rettigheder, Nicolas Schmit, har i dag fremlagt EU-kommissionens køreplan for de næste fem år på social- og arbejdsmarkedsområdet. Her foreslår EU-kommissionen konkret, at EU-landene pålægges at indføre en lovbestemt mindsteløn.

Simon Halskov, Rød+Grøn

Enhedslistens medlem af EU-parlamentet, Nikolaj Villumsen, finder det positivt, at EU-kommissionen endelig anerkender det kæmpe problem med voksende ulighed og alt for lave lønninger. Men kommissionens forslag om at gennemtvinge en lovbestemt mindsteløn rammer helt ved siden af, mener han.

– Det kan få katastrofale konsekvenser på det danske arbejdsmarked, hvor fagbevægelsen og arbejdsgiverne forhandler løn gennem overenskomstforhandlinger, siger han.

Endnu et slag mod lønmodtagerne
Nikolaj Villumsen erindrer, at EU-kommissionen og EU-domstolen adskillige gange har indskrænket retten til kollektive overenskomster og fagbevægelsens muligheder for at kræve lige vilkår for vores udenlandske kollegaer.

– Nu kan en lovbestemt mindsteløn blive endnu et slag mod lønmodtagernes rettigheder. I stedet bør fagbevægelsen styrkes, så den lettere kan sætte ind overfor social dumping, foreslår han.

EU-kommissionens forslag går i en anden retning end Lissabon-traktaten, hvori der står, at EU ikke har kompetence til at lovgive om løn.

– Det, som EU-kommissionen nu forsøger, er at udvide EU’s magt på et ekstremt sårbart område for Danmark. Derfor er det afgørende, at den danske regering siger klart fra. EU skal ikke bestemme over vores løn, fastholder Nikolaj Villumsen.