EU-aftaler redder ikke klimaet og befolkningerne

Af:

Hen over sommeren har EU vedtaget en genopretningsfond og et budget for de kommende syv år. Rød+Grøn har talt om aftalerne med Die Linkes Heinz Bierbaum, der er formand for European Left.

Mikael Hertoft Rød+Grøn

Hvad er din vurdering af EU-budgettet og genopretningspakken?
– Efter lange og kontroversielle forhandlinger har medlemslandenes regeringer endelig nået et kompromis. Genopretningsfonden på 750 milliarder euro blev accepteret, men med væsentlige forandringer. Det endelige kompromis fastsætter 390 milliarder euros støtte og 360 milliarder lån. Støtten er skåret ned fra oprindeligt 500 milliarder til 390 millioner, hvilket er en markant og uacceptabel forringelse. Det vil også begrænse vigtige programmer for fremtidig udvikling. Herudover blev EU’s næste syvårsbudget sat til 1074 milliarder euro.

– På trods af sine fejl er genopretningsfonden en bemærkelsesværdig forandring i europæisk finanspolitik. Det er første gang, EU låner penge for at give støtte til hårdt ramte dele af EU. Det er et første skridt i den rigtige retning. Bortset fra den kendsgerning, at størrelsen er utilstrækkelig, er pakkens betingelser og implementering afgørende. Vi er imod tilknytningen til det europæiske semester (som giver EU meget stor kontrol over landenes finanspolitik og fastlægger en række nyliberale principper som grundlag, red.).

Vi må forhindre en tilbagevenden af betingelser som kræver løn- og pensionsnedskæringer eller privatisering af offentlige services.

Løser budgettet og genopretningspakken opgaverne i forhold til klimaforandringerne og den sociale krise i Europa?
– Det besluttede budget og genopretningspakken løser helt klart ikke den sociale og økologiske krise, vi står overfor. Men under den forudsætning, at pengene bliver brugt til sociale og økologiske forhold, kunne det være nogle skridt i den rigtige retning.

Hvad EU har brug for er en ambitiøs genopretningsplan, som prioriterer folkets velfærd, offentlig sundhed og social-økologisk forandring. Vi har brug for en social og retfærdig ”Green New Deal”, som fokuserer på mennesker og ikke bare profit.

Hvilke krav rejser European Lefts partier for at løse klimakrisen og bringe samfundet ud af den krise, der er blevet skabt af corona-pandemien?
– For nyligt skabte og publicerede European Left en platform med titlen “Coronakrisen og konsekvenserne for europæisk politik”. Her foreslår viomfattende aktiviteter I forhold til fem poler: beskyttelse af befolkningen, økonomisk genopretning og økologisk-social transformation, demokrati, afrustning og fred samt europæisk og international solidaritet.

– For os er det afgørende, at øjeblikkelige foranstaltninger for at bekæmpe krisen kombineres med en fundamental ændring af politikken i retning af en social-økologisk transformation. Vi har brug for en grøn forandring af industrien med nye koncepter for energi og mobilitet. Det kræver investeringsplaner på nationalt og europæisk niveau, igangsættelse af beskæftigelse og garanti for miljømæssig og social transformation af produktionen og økonomien.

Den 28.-30. november organiserer European Left og andre progressive kræfter det næste Europæiske progressive forum. Hvad bliver hovedopgaven her?
– Det bliver at diskutere coronakrisens konsekvenser for europæisk politik. Covid-19-pandemien kalder på radikal politisk forandring og en ny model for social og økologisk udvikling. Her skal menneskelig sikkerhed, fælles velfærd, beskyttelse af planeten og biodiversiteten prioriteres. Forummet er en enestående mulighed for at bringe progressive, venstreorienterede og grønne politiske kræfter, fagforeninger, netværk og borgergrupper sammen. Så kan vi fremme en ny politik i Europa og udvikle samfundet og for menneskehedens fremtid.