Forslag om at vælge HB på en ny måde er en dårlig ide

Af:

Mikael Hertoft, Østerbro, medlem af hovedbestyrelsen

En gruppe medlemmer med Line Barfod i spidsen har stillet et forslag om valg af hovedbestyrelse, der radikalt vil ændre den måde, Enhedslisten fungerer på.

Forslaget fjerner mindretalsbeskyttelsen – næsten. I dag kan de delegerede stemme på en over halvdelen. Det sikrer, at flertallet bliver et flertal – men også at mindretal får en reel repræsentation ud fra deres stemmer. Det nye forslag er, at alle kan stemme på 20 ud af 25, og så vil mindretal sjældent blive valgt.

Forslaget vil også fjerne valget fra årsmødet – og lægge det ud til digital urafstemning. Resultatet er at fjerne en vigtig del af årsmødets demokratiske magt.

Elektronisk urafstemning er passiv og individuel. Folk sidder hjemme foran skærmen og stemmer. Der er ingen diskussion, intet fællesskab. Erfaringerne med internet-demokrati er ikke gode. Når folk stemmer gennem deres skærme, så bliver det meget fremmedgjort. Det fremmer valget af dem, som er kendte – gennem de store medier eller som influencers på

de sociale medier. Det giver mere magt til pressen og til de sociale medier over Enhedslistens indre liv. Det er en dårlig ide.

Det vil svække muligheden for at få valgt folk til HB, som måske ikke er så kendte, men som er kendte blandt partiets aktive, fordi de selv er aktivister. Vi har brug for at styrke aktivisterne og aktivismen i partiet, ikke svække dem. Vi skal værne om vores fællesskab. Vi skal styrke afdelingerne og årsmødet – ikke svække dem. Vi skal give årsmøderne mere ret til at bestemme – ikke mindre.

Ved at svække mindretalsbeskyttelsen vil store mindretal ikke blive repræsenteret i HB. Det vil svække sammenhængskraften i vores parti. Vores parti er mangfoldigt. Vi er heldigvis ikke altid enige. Det er vigtigt, at partiets ledelse er et sted, hvor partiets medlemmer er bredt repræsenteret. HB’s diskussioner skal repræsentere bredden i Enhedslisten. Det vil dette forslag ødelægge. Stem forslaget ned.