Giv læreplads til de unge – og lad de ældre få pension

Af:

10.000 unge kan ikke starte deres arbejdsliv, før de finder en læreplads. Rød+Grøn har talt med Frida, der kæmper mod tiden for at finde plads som ernæringsassistent.

Sarah Glerup, Rød+Grøn

Som studerende og Enhedslistens eneste byrådsmedlem i Randers er 21-årige Frida Valbjørn Christensen en travl kvinde. Lige nu er hun dog sat på standby af corona.

– Jeg har faktisk haft symptomer, i går nat ret voldsomme, så jeg skal blive helt hjemme. Panodiler kan heldigvis holde det meste nede, fortæller hun over Skype.

Normalt læser hun til ernæringsassistent. Hun startede på 2. grundforløb i januar.
– Det er en erhvervsuddannelse, hvor man lærer at lave mad og sammensætte kost til forskellige målgrupper. Det er typisk storkøkkener, men på f.eks. sygehuse kan der også være en lille patientgruppe, man skal lave særlige diæter til, fortæller hun.

– Jeg valgte faget, fordi det byder på praktisk læring. Og så har jeg længe interesseret mig for ernæring, for jeg kan selv mærke, at jeg får det godt, når jeg spiser sundt.

Læreplads er alfa og omega
At uddannelsen er praktisk orienteret betyder, at en læreplads er altafgørende, og den skal Frida selv finde.

– Min skolegang og SU stopper 1. juli, derefter skal jeg i lære i 2,5 år. Min skole har faktisk lærepladsgaranti, men kun hvis man ved skolestart skriver under på at få max fem dages fravær. Det kunne jeg ikke på grund af kommunalbestyrelsesarbejde. Allerede nu har jeg fire dages fravær, så jeg kommer helt sikkert over fem. Hvis man bliver syg med noget, der varer mere end fem dage – det kunne f.eks. være corona – så kan man heller ikke benytte garantien.

Garantien ville have givet Frida mulighed for at komme i skolepraktik, hvis hun ikke har en læreplads efter sommerferien. Skolepraktik er dog langt fra en ideel løsning.

– Det er bedre at komme ud i det rigtige erhvervsliv, hvor man er sammen med alle mulige mennesker frem for sine gamle lærere. Det giver bedre muligheder for at få job bagefter, pointerer Frida.

Bekymret for fremtid og økonomi
Nu er Fridas eneste chance at finde sin læreplads på egen hånd, og det bliver svært.

– Der er ikke ret mange pladser, i hvert fald ikke i mit område. Jeg har allerede søgt en del steder. Hvis jeg ikke har fundet én til sommer, så får jeg ikke SU, for jeg går ikke i skole. Jeg får ikke elevløn, for jeg har ingen læreplads. Og jeg er heller ikke dagpengeberettiget. Hvor længe vil jeg kunne lappe underskuddet med penge fra min opsparing? Jeg tror, de fleste har prøvet at bekymre sig om sin økonomi. Det er ikke rart.

Det kommer bag på Frida, at hele 170.000 unge mangler job og uddannelse – heraf 10.000, fordi de ikke kan finde en læreplads.

– Jeg synes, tallet er vildt! Det ville være bedre for alle, hvis vi unge kunne komme i gang med vores arbejdsliv, og vi lod de ældre gå på pension tidligt nok til at nå et godt seniorliv. Coronakrisen gør tallene ekstra alarmerende. De af mine skolekammerater, der læser til kok eller tjener, får ekstra svært ved at finde læreplads nu. Det gælder sikkert mange fag. Min egen praktik på Skejby blev faktisk afbrudt på grund af corona. Det var en ugepraktik, så jeg missede kun én dag, men jeg tror faktisk, at dem, der var i lære, også blev sendt hjem. Så det skal vi rydde op i på den anden side.