Helsingborg Kommune tog plejehjemsopgaven tilbage

Artikler om misrøgt af plejehjemsbeboere fik Helsingborg Kommune til at stoppe samarbejdet med firmaet Attendo. Firmaet har et overskud på mere end 200 mio skr. Kommunen skulle betale 20 mio. skr. i erstatning for at stoppe samarbejdet.

Af: Merete Pedersen, Enhedslistens Senior- og ældrepolitiske udvalg, SÆPU

Arbejd med ældreloven

Enhedslistens Senior- og Ældrepolitiske Udvalg, SÆPU, arbejder med de forskellige aspekter af det nye forslag til ældrelov. Vi har gennemgået de forskellige dele og er ved at sammenfatte til en længere artikel.
Er du interesseret i arbejdet, så kontakt [email protected].

I forbindelse med indgåelse af aftalen om en ny ældrelov, tog SÆPU kontakt med Vänsterpartiet i Skåne for at høre om deres erfaringer med privatisering af ældreplejen. Vi blev henvist til VP i Helsingborg, for der havde kommunen tilbagetaget de private plejehjem. Fedt, tænkte vi, her er venstrefløjen stærk, og vi kunne få viden om, hvordan man reddede plejehjemmene ud af kapitalismens klør.

Virkeligheden var langt sørgeligere, men ikke desto mindre yderst lærerig.

Re-kommunaliseringen skete på baggrund af mange avisskriverier om misrøgt af de ældre; folk der ikke blev taget op af sengen, lå i deres eget møg, nedværdigende tale og i nogle tilfælde vold. Det var derfor ikke venstrefløjens styrke men de elendige forhold for de ældre, der lå bag beslutningen.

Det der imidlertid er ekstra interessant for os i Danmark er, at det blev utroligt dyrt for kommunen at få plejehjemmene tilbage. Det lykkedes for firmaet Attendo, et velkendt plejefirma, også i Danmark, at få 20 mio. SEK i erstatning, svarende til knap 15 mio. kr., på trods af en 18 sider lang kontrakt, lavet af kommunen ud fra en statslig vejledning.  Derudover var der en række problemer ved tilbagetagningen:

  • Bygningerne var ikke vedligeholdt godt nok og skulle renoveres
  • Den kommunale normering var bedre end firmaets
  • 50% af medarbejderne forsvandt i processen, men de kunne ikke komme af med dårlige ledere.

På denne baggrund stillede Runa Friis Hansen, som på det tidspunkt var ældreordfører for Enhedslisten, et spørgsmål til ældreministeren om, hvordan man vil sikre sig mod konkurser og mod, at profit bliver trukket ud af landet. Der er ikke kommet svar, men i udkastet til lovforslaget er der kommet et afsnit ind om forebyggelse af konkurser hos private leverandører af pleje: Krav om bankgaranti (intet beløb), der skal aflægges årligt regnskab til kommunen, der skal ikke være over 50.000 kr. i gæld.

Attendo havde i sidste kvartal et overskud på 235 mio. SEK, samme kvartal sidste år var det 230 mio. Det er altså et meget stort firma, som også kører plejehjem i Danmark. Omsætningen var i 2023 på 4,9 mia. SEK (kilde: Sweden Herald 24/10 2024). Det siger noget om, hvor mange penge der er at tjene på privatiseringen – penge der går direkte fra velfærd til profit, betalt af skatteyderne.

Enhedslistens Senior- og Ældrepolitiske Udvalg, SÆPU, har gennemgået Ældreloven og er ved at sammenfatte til en længere artikel. Er du interesseret i arbejdet,

Ældrereformen er en aftale, som Enhedslisten ikke er en del af. Du kan læse om den på Solidaritet.dk:

Ældrereformen: En spydspids for privatisering af velfærden | Solidaritet

Yderligere oplysninger: Merete Pedersen, [email protected], tlf. 25 36 26 86.