Historien om den blå regnemaskine

Af:

Finansministeriets højredrejede regnemaskine er allerede berømt og berygtet. Enhedslisten har udarbejdet en lang rapport om den, og nu har Per Bregengaard lavet en læse-let-udgave af regnemaskine-rapporten.

Rune Lund, finansordfører for Enhedslisten

Under finanslovsforhandlingerne i 2014 ville Enhedslisten sikre, at et par hundrede arbejdsløse i en kort periode fik en kontanthjælpslignende ydelse, hvis de faldt ud af dagpengesystemet. Den direkte udgift til dette var ca. 10 mio. kr. Men efter en tur igennem Finansministeriets regnemaskine blev den endelige pris beregnet til at være, hold fast: 610 mio. kr.!

Maskinen kan ikke regne

Få måneder efter fik Liberal Alliance svar fra Finansministeriets på, hvad de samfundsmæssige konsekvenser ville være af partiets økonomiske plan. Den indebærer afskaffelse af topskat og arveafgift samt nedlæggelse af 92.000 stillinger i den offentlige sektor. Finansministeriet regnede sig frem til, at planen ville øge beskæftigelsen med 124.000 personer.

Regnemodellerne antager nemlig, at lavere skat og lavere ydelser vil få danskerne til at arbejde mere. Til gengæld har ældrepleje, børnepasning og sundhedspleje ifølge modellen ingen betydning for folks ønsker og muligheder for at arbejde. Man kunne faktisk, ifølge modellen altså, lige så godt bare futte pengene af i brændeovnen. Det ville have den samme effekt: Nul.

Når hele grundlaget for regnemaskinen tilmed hviler på et meget spinkelt empirisk grundlag, så er den eneste logiske konklusion, at sådan en regnemaskine ganske enkelt ikke kan regne.

Derfor begyndte Enhedslisten at spørge ind til de antagelser, der lå bag regnemaskinen i Finansministeriet. Efter flere års arbejde og hundredvis af stillede spørgsmål til skatte- og finansministre, kunne Enhedslisten i april 2018 fremlægge rapporten “Den politiske regnemaskine”. Rapporten dokumenterer, at finansministeriet både regner skævt og regner til fordel for højreorienteret økonomisk politik.

Pixibog om regnemaskinen

Enhedslistens rapport er lang: 127 sider. Men da debatten er vigtig, ligesom det fortsatte pres for ændringer i regnemaskinen er det, har Per Bregengaard lavet en læse-let-udgave af regnemaskine-rapporten. Dermed kan endnu flere få glæde af den viden og dokumentation, der er gravet frem. Per Bregengaard er tidligere skoleborgmester i København, mangeårigt medlem af Enhedslistens politisk økonomiske udvalg og har gennem mange år arbejdet som gymnasielærer. Det sidste skinner igennem i form af en til tider meget flydende, nærmest essay-agtig, pædagogisk gennemgang af ellers svært tilgængeligt stof.

Pixi-udgaven giver en hurtig og letlæst indføring i de centrale pointer og argumenter fra regnemaskine-rapporten. Man får selvfølgelig ikke alle tal og grafer med. Til gengæld er pixi-udgaven hurtigt læst. Derudover er der også i højere grad pædagogiske forklaringer af økonomiske fagudtryk, og sidst i bogen er der også en række citater fra centrale debatindlæg i tiden, der fulgte efter udgivelsen af rapporten “Den politiske regnemaskine”.

Har du endnu ikke fået læst Enhedslistens rapport, så kan Per Bregengaards “Den højreorienterede regnemaskine” være et godt sted at starte – og måske give dig appetit på den lange udgave bagefter.