Hold sparekniven væk fra SU og DR

Onsdagens finanslovsforhandlinger har fokus på uddannelse og kultur. Enhedslisten kræver en garanti mod nedskæringer på SU’en i hele regeringsperioden og et stop for de planlagte besparelser på Danmarks Radio.

Simon Halskov, Rød+Grøn

På uddannelsesområdet vil Enhedslisten prioritere en afskaffelse af uddannelsesloftet og flere penge til folkeskolen – herunder lærernes forberedelsestid. Men partiet vil også have en garanti for, at der ikke kommer et angreb på SU’en i denne regeringsperiode.

– Fra flere sider kan vi høre forslag om at omlægge dele af SU’en til lån. Det vil betyde, at unge mennesker kommer ud af studiet med stor gæld. Derfor vil det have en enorm social slagside og gøre uddannelse mindre tilgængelig for børn af ikke-akademikere, påpeger Pernille Skipper og fortsætter:

– Det skal vi have manet helt i jorden, og forhåbentligt er det slet ikke noget problem for regeringen at levere en klokkeklar garanti.

Stop med at spare på kultur
På kulturområdet vil Enhedslisten først og fremmest have et stop for flere nedskæringer, og det udskældte omprioriteringsbidrag på kultur skal fjernes. Derudover vil partiet have regeringen til allerede nu at droppe de besparelser på DR, som den tidligere regering og Dansk Folkeparti planlagde at gennemføre næste år.

– Hvis vi ikke gør noget, risikerer vi, at der bliver lukket børnekanaler og produceret meget mindre dansk fjernsyn, end der gør allerede i dag. Det ville være ødelæggende for dansk kultur, forudser Pernille Skipper.

Hun understreger samtidig, at det er vigtigt for Enhedslisten, at vi også har dansk børnefjernsyn, gratis danske nyheder og danskproduceret indhold i det hele taget.