Journalistisk referat fra hovedbestyrelsesmødet d. 2. november

På HB mødet drøftede vi de faktorer, der har skabt usikkerhed om Enhedslistens politik både i og uden for Enhedslisten. Vi havde besøg af DIPD-projektgrupper, og vi hørte om den kommende valgkamp.

Af: Günay Usta HB-medlem

Det dagsordenspunkt, der prægede den første del af mødet, og som jo fyldte rigtig meget i de seneste ugers debat, bar overskriften ”Ledelsens kollektive og individuelle ansvar i den nuværende politiske situation” og handlede om den politiske situation, vi som parti befandt os i.

 

“Ledelsens kollektive og individuelle ansvar i den nuværende politiske situation”

Vi havde en lang debat om de eksterne og interne faktorer, der på det seneste har draget tvivl om Enhedslistens politik og har skabt usikkerhed både i og uden for Enhedslisten.

Hvis man har fulgt debatten på Medlemsforum op til mødet, kunne man frygte en uforsonlig og destruktiv debat under dette punkt, men trods uenighederne var debatten sober og konstruktiv.

Under dette punkt behandlede vi fem beslutningsforslag, herunder to forslag til HB-udtalelse, som begge gav sit bud på, hvordan HB skulle håndtere den nuværende situation.

Debatten og afstemningen herom endte med, at HB vedtog beslutningsforslag 2.1, som understreger, at det ikke er acceptabelt, at Enhedslistens demokratiske beslutninger og helt fundamentale principper bliver undergravet offentligt. Vedtagelsen præciserer samtidig HB’s, FU’s og enkelte HB-medlemmers ansvar for at stå vagt om Enhedslistens grundprincipper og demokratiske beslutninger, herunder grundprincipperne om forsvar for menneskerettighederne.

Til slut nævner vedtagelsen organisationen ”Rødt Venstre” og konstaterer, at Rødt Venstre deltager i angrebene på Enhedslistens demokratisk vedtagne politik og understreger, at det er uacceptabelt og partiskadeligt ikke at respektere Enhedslistens demokratiske vedtagne beslutninger.

Under samme dagsordenspunkt vedtog vi også en udtalelse, der giver fuld opbakning til Folketingsgruppens mail til medlemmerne og til FU-ansvarlig Rasmus Holmes meddelelse til radioprogrammet P1, som begge handlede om at gentage Enhedslistens position i forhold til Rødt Venstres repræsentant Lars Hansens optræden i P1.

 

DIPD-samarbejdet

Det næste store dagsordenspunkt handlede om Enhedslistens DIPD-arbejde. Her havde vi flere gæsteoptrædener, herunder Marianne Dithmer og Morten Østergaard fra DIPD-styregruppen, Bjarke Friborg fra DIPD-projektgruppe Ukraine, Nina Lendahl fra DIPD-projektgruppe Columbia.

Marianne Dithmer holdt et oplæg om DIPD-samarbejdets historiske udvikling og den nuværende status. Bjarke og Nina informerede os om arbejdet ifm. de projekter, de har været en del af – henholdsvis i Ukraine og i Columbia. Det var virkelig spændende at høre, hvordan vores engagement i Ukraine ikke kun handler om at sige ja til at Danmark sender våben til Ukraine, men også om at støtte faglige aktivisters græsrodsarbejde. Ligeledes kan vi være stolte af vores støtte til feministiske projekter, der fremmer kvindernes deltagelse i politik og i politiske organisering i Columbia.

Under samme punkt behandlede vi også en ansøgning fra Nicaraguagruppen om et nyt DIPD-projekt. Her besluttede vi – på grund af det store administrative arbejde, det måtte medføre – ikke at imødekomme denne ansøgning på nuværende tidspunkt, og fokusere på de igangværende projekter samt at få samarbejdet med DIPD til at fungere endnu bedre.

Vi genvalgte samtidig Morten Østergaard som HB-udpeget medlem af DIPD-styregruppen.

 

Kommunalvalg 2025

En anden gæst på dette møde var Laura Bryhl, som er ansat som lokalpolitisk organisator på Landskontoret. Laura præsenterede en projektplan for KV25 og holdt et oplæg om det arbejde, der allerede er i gang i forbindelse med det. Det var betryggende at se det store og detaljerede arbejde, der allerede er blevet lagt ind i dette vigtige valg.

 

Årsmøde, urafstemning mm.

Blandt de andre punkter, vi nåede at behandle, kan jeg nævne tre punkter, der handlede om forberedelserne til årsmødet 2025, et punkt, der handlede om en procedure for fortrolighed i personsager og et punkt, der handlede om den kommende politiske urafstemning. Her valgte HB at omgøre FU’s indstilling og besluttede, at ved denne første urafstemning, vi skal holde, skal resultatet uanset stemmeprocenten være vejledende, og ikke bindende.

Alt i alt vil jeg gentage, at det var rart at se, at til trods for den af og til skarpe tone, som præger debatten i partiet, har Hovedbestyrelsen formået at holde et sobert og konstruktivt møde og tage vigtige beslutninger.

Sidst men ikke mindst skal der lyde en kæmpe tak til Enhedslisten Odense for lån af lokaler og for den gæstfri opvartning, vi blev mødt med – og naturligvis en endnu større tak til Bjarne Speth Hansen for den fantastiske mad, han diskede op for os.