Kender du dit faglige netværk?

Af:

Du kender sikkert din lokalafdeling – men er du klar over, at du også har et fagligt netværk i Enhedslisten? Rød+Grøn har bedt fire fagligt aktive om at forklare nærmere: Anders, faglig koordinator, Lisette fra psykolognetværket, Peter fra PROSA-netværket og Kim fra kulturnetværket.

Simon Halskov, Rød+Grøn

Hvad er formålet med de faglige netværk?

Anders: De har tre centrale formål. For det første kan man i netværkene mødes med socialister inden for sit fagområde og udveksle viden og erfaringer. For det andet: Hvis vi skal opfylde vores mål om at få mere direkte indflydelse og magt i vores samfund, så er spørgsmålet om fagbevægelsens udvikling meget centralt. Derfor er det vigtigt, at vi får mere indflydelse i fagbevægelsen. Det gør vi bl.a. ved at få valgt tillidsfolk, bestyrelsesmedlemmer, hovedbestyrelsesmedlemmer og forbundsformænd. For det tredje skal netværkene være med til at sikre, at der er en faglig basis for den politikudvikling, der foregår i Enhedslisten.

Hvem finder man i jeres netværk?

Lisette: I psykolognetværket har vi lige holdt et møde, hvor et helt nyt medlem deltog. Han kommer med sit fagområde og føler, at han med det samme kan gøre et eller andet i partiet. Han skal ikke selv ud og lede efter et sted i partiet, hvor han hører – han kommer lige ind i sit faglige netværk og kan bidrage i Enhedslisten fra dag ét.

Kim: I kulturnetværket, også kaldet KUK – der er nogen, der har haft en seriøs griner over at kalde netværket det! – er vi kunstnere og kulturfolk i al almindelighed: musikere, skuespillere, billedkunstnere osv. Vi er en meget bred skare af mennesker, og derfor har vi heller ikke en enkelt fagforening, som repræsenterer os – vi har vist 12! Og så er det jo godt, at vi har et fælles netværk, hvor vi kan tale om vores arbejde fra et socialistisk perspektiv.

Peter: Vi er omkring 110 medlemmer i PROSA-netværket, der stammer fra Venstresocialisternes dobbeltorganiseringsnetværk fra 1976. Vi er IT-folk men arbejder med vidt forskellige ting. Historisk har vi primært koncentreret os om punkt to i Anders’ gennemgang, nemlig at få magt. Gennem årene har netværket stillet tre forbundsformænd og syv-otte forbundssekretærer.

Kan I få de unge medlemmer med, eller er det primært de ældre, der er aktive i netværkene?

Lisette: Jeg oplever faktisk, at de unge, nyuddannede strømmer til. Så får de arbejde, bliver totalt stressede og forsvinder for en tid. Pensionister kommer ofte for at mødes med kammeraterne inden for det faglige fællesskab. Der er selvfølgelig også nogle, som er midt imellem. Men der er som sagt kommet en del unge til. Når jeg sammenligner med min lokalafdeling, virker det som om, at de unge tiltrækkes lidt mere af netværkene, hvor der er folk med samme faglighed og udgangspunkt for den politiske bevidsthed.

Kim: Jeg er også bestyrelsesmedlem i min lokalafdeling, Amager Vest. Her arbejder vi meget med, hvad kan vi gøre for at få fat i de folk, vi aldrig ser. Når jeg så kommer til møde i KUK-udvalget og spørger folk, hvor de bor, kan de svare: “Amager Vest” – hvortil jeg kan svare: “Nåh okay, hvorfor har jeg aldrig set dig i lokalafdelingen?”. Så er det jo godt, at vi har netværkene: Hvis folk ikke har vænnet sig til at komme i lokalafdelingen, kan de jo starte i deres faglige netværk.

Peter: Måske skal de faglige netværk i fremtiden være en helt sidestillet organiseringsform til afdelingerne. Jeg tror, der er mange af vores medlemmer rundt omkring, der vil få meget af at være med i de faglige netværk. Så selv om afdelingen i princippet er en grundorganisering, så har vi brug for at styrke de faglige netværk, fordi der simpelthen er mange af vores medlemmer, der kan få mere ud af at være aktive her – og vil føle sig mere hjemme i dem.

Hvordan bliver man en del af sit faglige netværk?

Anders: I første omgang skal du sikre dig, at du bliver fanget op i vores medlemssystem, så dit netværk kan kontakte dig. For hvis du er 3F’er eller psykolog og aldrig har meddelt Enhedslisten, at du er det, så kan dine kammerater i dit faglige netværk ikke finde dig. Men så snart du er registreret som medlem af f.eks. netværket for lærere, så vil du automatisk få en mail, når der sker noget i lærernetværket. Hvor meget, du vil deltage i dit netværks aktiviteter, er selvfølgelig helt op til dig. Men jeg vil varmt opfordre alle til at gå ind på mit.enhedslisten.dk og skrive dine faglige oplysninger ned. På den måde for styrket vores faglige fællesskaber og arbejde endnu mere.