Klimaforhandlinger: Enhedslisten kræver hurtig og socialt retfærdig grøn omstilling

Her til morgen er klimaforhandlingerne officielt gået i gang. Enhedslisten kommer med krav om en højere grøn check og en rigmandsskat, der skal finansiere massive grønne investeringer.

 Simon Halskov, Rød+Grøn

Sammen med klimaordfører Mai Villadsen repræsenterer politisk ordfører Pernille Skipper Enhedslisten i forhandlingerne om en klimahandlingsplan. Hun understreger, at handlingen ikke kan ske hurtigt nok, hvis målet om minimum 70 procent reduktion af klimagasser skal nås inden 2030.

– Samtidig har vi fokus på, at uligheden ikke stiger, men at regningen tværtimod hovedsagelig sendes til de største forurenere og toppen af det danske samfund. Vi skal alle ændre vores måde at leve på, men det må ikke blive skævt, påpeger Pernille Skipper.

Grøn rigmandsskat og større grøn check
Enhedslistens forhandlerteam vil ikke sætte rigide deadlines for forhandlingerne.

– Statsministeren ved udmærket godt, at 70 procent-målsætningen var helt afgørende for, at regeringen kunne dannes på bl.a. Enhedslistens mandater. Derfor er de her forhandlinger selvfølgelig også afgørende for samme regerings videre liv. Det er afgørende forhandlinger – for klodens fremtid og for fremtiden for det nuværende politiske flertal i Danmark, forklarer Pernille Skipper.

Hun og Enhedslisten præsenterer i dag to konkrete forslag:

– For det første en grøn rigmandsskat, som skal skaffe mindst halvanden milliard til grønne investeringer i havvindmøller, ladestandere til elbiler og anden infrastruktur, siger Pernille Skipper og fortsætter:

– For det andet vil vi sikre den sociale balance ved at hæve den grønne check, når vi skal indføre forbrugsafgifter som f.eks. en hævet benzinafgift. På den måde sikrer vi, at de fattigste ikke betaler en uforholdsmæssigt stor del af regningen.