Kort internationalt nyt

Største demo i Hvideruslands historie kræver valg
Trods rygter om anholdelser og tortur vovede over 220.000 sig på gaden i Minsk den 16. august. Her krævede de, at Lukasjenko, kendt som “Europas sidste diktator”, skal gå af. Præsidentens støtter demonstrerede også – ifølge BBC var der tale om statsansatte sendt på gaden ved tvang. Anledningen var det seneste valg, hvor præsidenten vandt suspekt stort over modkandidaten Tsikhanóvskaja. Forandringer er i gang, for to dage efter demonstrationen trak første højtstående embedsmand sig: Lesjtjenja, der er ambassadør i Slovakiet og har tjent præsidenten i 20 år. Han udtrykker nu åbent sin støtte til oppositionen.

Libanons hovedstad er i fysisk og politisk opløsning
Op mod 3.000 tons kemikalier dræbte mindst 158, sårede over 6.000 og lagde store dele af Beirut i ruiner, da de eksploderede den 4. august. Efterfølgende har tusinder af libanesere demonstreret mod den politiske elite, som har fået skylden for, at kemikalierne i årevis har ligget ubeskyttet i byens havn. Den 10. august meddelte landets premierminister, at hele regeringen trækker sig, men folket kræver grundlæggende reformer af blandt andet valgsystemet og et opgør med et korrupt og ineffektivt styre.

USA får første sorte kvinde som vicepræsidentkandidat
Mens Trump forsøger at cementere sin magt ved at forringe mulighederne for at brevstemme, træffer den demokratiske præsidentkandidat Joe Biden en historisk beslutning: Han har officielt udnævnt Kamala Harris som sin vicepræsidentkandidat. Det er kun tredje gang, at en kvinde kandiderer til posten, og første gang nogensinde, at hun samtidig er sort. Det formodes, at den 55-årige californiske senator vil kunne vinde stemmer blandt unge og sorte, der i den seneste tid er mobiliseret gennem Black Lives Matter-protester.