Kulturstafetten: Vi kunne alt

Af:

Med stor indlevelsesevne i børnenes verden og tankegang fortæller Merete Pryds Helle i sin seneste roman “Vi kunne alt” om Merles opvækst i begyndelsen af 70’erne i et villakvarter i Værløse.

Annedorte Dalsgaard, Nordvest

Igennem Merles oplevelser får vi et smerteligt indtryk af at vokse op i en dysfunktionel familie. De voksnes magtesløshed udmønter sig i grænseløs adfærd og ydmygende scener. Familien består af moderen, Ane, der er grønlænder og lider af sklerose, som invaliderer hende både psykisk og fysisk. Faderen er blikkenslager, der efter arbejde går på værtshus og dyrker sine damebekendtskaber. Storesøster Klara isolerer sig fra familien ved at træne mange timer hver dag.

Merle elsker sin mor og frygter sin voldelige, alkoholiske far. Der er en grov tone i hjemmet både fra forældrenes og bedsteforældrenes side; som en forbitrelse over at sidde fast og en jalousi over næste generations muligheder. Merle finder trøst i “De 5”-bøgerne.

En lærer vækker Merles interesse for matematik. Primtallene bliver brugt som en bøn, der giver ro. I skolen udsættes hun for grov mobning – hun er jo halvgrønlænder – der udarter sig til ren terror og afpresning. Venner bliver til fjender, og Merle bliver et taknemligt offer, indtil hun selv lærer at bide fra sig.

“Vi kunne alt” er en ualmindelig barsk beskrivelse af forstadslivet i 70’erne, hvor familien går under radaren i det sociale system og naboerne kun ser til. Kan en roman pege på nogle af tidens største udfordringer? Ja, og hvis man skulle være i tvivl om, hvad tidens litteratur formår, bør man kaste sig over denne bog. God læselyst!