Enhedslisten bør nu i Folketinget stille forslag om, at Danmark ratificerer FN’s traktat om forbud mod atomvåben.
Nobelkomiteen afslørede 11. oktober årets modtager af den prestigefyldte fredspris blandt ikke mindre end 285 nominerede: Nikon Hidankyo, den japanske græsrodsbevægelse af atombombe-overlevende.
Det er en vigtig opbakning til arbejdet for en verden fri for atomvåben. Den folkelige bevægelse af overlevende fra atomangrebene i august 1945 på Hiroshima og Nagasaki, også kaldet Hibakusha, får prisen for deres indsats for en atomvåbenfri verden og for at vidne om hvorfor atomvåben aldrig må bruges igen.
Det er ikke første gang, at Nobelkomiteen i overensstemmelse med Alfred Nobels testamente bakker op om initiativer i arbejdet for en atomvåbenfri verden. I 2017 fik den internationale kampagne for at afskaffe atomvåben (ICAN) Nobels fredspris netop for at fremme FN’s traktat mod atomvåben. ICAN samarbejder med årets vinder, Nikon Hidankyo.
I år lød komiteens begrundelse: ”Beslutningen om at give Nobels fredspris 2024 til Nihon Hidankyo har solid forankring i Alfred Nobels testamente. Årets pris føjer sig ind i en stolt række af priser som komiteen tidligere har givet til forkæmpere for kernefysisk nedrustning og våbenkontrol.” Samtidig fremhæves det, at den “internationale norm som stigmatiserer brug af atomvåben som moralsk uacceptabelt er under hårdt pres.
Med pristildelingen til Nikon Hidankyo understreger Nobelkomiteen, at det fortsat er vigtigt at have fokus på atomvåben ikke mindst i lyset af truslerne fra Rusland og Israel om brug af atomvåben i Ukraine og Gaza.
Uden det eksplicit fremgår af motiveringen sker tildelingen på et tidspunkt, hvor den nye japanske regering og premierminister Shigeru Ishiba, i starten af oktober bebudede, at man fra japansk side ønsker at deltage i planlægningen af et atomkrigsberedskab med USA. I første omgang vil det ikke nødvendigvis indebære udstationering af atomvåben, men vil være med til at forberede den japanske befolkning for muligheden og dermed underminere den internationale norm som stigmatiserer brug af atomvåben.
Tildelingen af Nobels fredspris til Nikon Hidankyo er samtidig et vink med en vognstang og en klar opfordring – også til den danske regering – om at ratificere FN’s traktat om forbud mod atomvåben, som siden dens ikrafttræden i januar 2021 er en del af folkeretten. Det har foreløbig 73 af FN’s medlemslande gjort.
En dansk tilslutning til FN’s traktat om forbud mod atomvåben bør ske snarest, og helst inden Danmark fra nytår får plads i FN’s sikkerhedsråd. Enhedslisten bør i folketinget – gerne sammen med andre partier – stille forslag herom i overensstemmelse med beslutningen fra Enhedslistens årsmøde i 2023.
Det vil ikke alene være en vigtig opbakning til folkeretten, men tillige en flot dansk støtte til Nobelkomiteens tildeling af fredsprisen til Nihon Hidankyo