Ny aftale sikrer et historisk løft af psykiatrien

Enhedslisten har i dag indgået en aftale om udmøntningen af finanslovsmidlerne på 600 mio. kr. til psykiatrien.

Simon Halskov, Rød+Grøn

Et varigt løft til psykiatrien var Enhedslistens hovedkrav ved finanslovsforhandlingerne. Derfor glæder det psykiatriordfører Peder Hvelplund, at man nu har været i stand til at lave en aftale, der blandt andet sikrer flere og bedre pladser, flere ansatte og en styrket ambulant behandling.

– Det er en god dag for psykiatrien. Vi sikrer med udmøntningen af de 600 mio. kr. som varige midler et historisk, men også særdeles tiltrængt, løft til nogle af vores allermest sårbare borgere, indleder han.

Mere og bedre hjælp på vej
Med aftalen sikres ikke bare flere pladser, men også bedre pladser, forklarer Peder Hvelplund.

– Med mere tværfaglighed og flere ansatte bliver der mere tid til aktiviteter, samtale og terapi. Det er helt afgørende, at vi også får afsat midler til en styrket ambulant indsats, der ofte kan forebygge indlæggelser. Det betyder, at flere psykisk sårbare nu kan opleve at få den hjælp, de så akut står og mangler, siger han.

Ifølge Enhedslistens sundhedsordfører harpsykiatrien været overset og underfinansieret i alt for mange år.

– Især de allermest sårbare er blevet svigtet. Det har store konsekvenser – også for de pårørende. Derfor er det rigtig vigtigt, at vi nu kan give en hurtigere og bedre hjælp, fremhæver Peder Hvelplund.

Et solidt fundament
Enhedslisten betragter aftalen som et første, men stort og vigtigt skridt frem mod en værdig psykiatri for alle.

– Nu skal vi i gang med psykiatrihandlingsplanen – med fokus på socialpsykiatrien, botilbuddene og den forebyggende indsats. Alle problemer er ikke løst med psykiatriløftet, men vi har skabt et solidt fundament at arbejde videre fra, vurderer Peder Hvelplund.

Han ser frem til det fremadrettede samarbejde med de pårørende og brugerorganisationer, som ifølge sundhedsordføreren har en stor andel i det historiske løft af psykiatrien.