Nyt fra SUF: Alfs Trans Ally-guide

Transpersoners eksistens er ikke ny, men at vi selv så småt får lov at definere vores oplevelse af virkeligheden er. Her er en meget ufuldstændig liste over uddaterede termer og et forslag til, hvad man kan sige i stedet.

Alf Lundgren Standly, SUF Skanderborg

Som alt andet sprog er sproget, transpersoner bruger til at definere deres oplevelser, foranderligt. Jeg hører indimellem folk omtale de ord, transpersoner bruger om sig selv, som værende ’fundet på’. Her vil jeg gerne minde om, at alt sprog er fundet på, og der bliver hele tiden fundet på nye ord og ny slang, efterhånden som det bliver nødvendigt.

“Transseksuel”. Dette er en gammelt medicinsk term. Transpersoner skal ikke defineres af, hvilke operationer de har eller ikke har haft. Desuden giver udtrykket et billede af, at transkønnethed er noget seksuelt, og det er det for de fleste ikke. Sig i stedet “transkønnet”.

“Kønsskifteoperation”. Dette ord bliver stadig brugt i dag, men mange transpersoner bryder sig ikke om det. De har nemlig ikke oplevelsen af, at deres køn skifter, fordi de får rekonstrueret deres genitalier, eftersom de som regel har identificeret med deres køn et godt stykke tid forinden. Jeg er ikke ekspert i, hvad danske transpersoner foretrækker i stedet, men jeg plejer selv at bruge det engelske GRS, som står for “genital reconstruction surgery”.

“Deres rigtige navn”. Dette er forkert, når det bruges til at omtale en transpersons gamle navn. Hvis det bruges til at omtale det navn, en transperson har valgt at bruge, er det ikke et problem. Brug i stedet juridisk navn, gamle navn eller døde navn. Undlad i øvrigt at snakke om, hvad en transperson plejede at hedde. Det er meget personligt.

“Føle sig som en dreng/pige”: En transperson føler sig ikke bare som det køn, de oplever at have – de er det køn. Så sig i stedet, at de er det køn.

“Født som dreng/pige”. Mange transpersoner oplever ikke at have haft et køn og så have skiftet til et andet. De oplever at være blevet tildelt et køn ved fødslen og så i løbet af sit liv at have oplevet, at dette ikke stemte overens med deres egen oplevelse. Dette kan ske fra man er helt lille til man er helt gammel. Sig i stedet “Tildelt *køn* ved fødslen”

Når man siger forkert

Når en transperson gør dig opmærksom på, at du har udtrykt dig forkert, skal du: Kort undskylde, rette dig selv og gøre en indsats for at bruge det rigtige udtryk.

Du skal ikke:

– Blive fornærmet. Det handler ikke om dig.

– Gøre et stort nummer ud af, hvor svært det er for dig at huske og undskylde meget længe. Det indikerer, at du ikke ser transpersonen som det køn, de er, og det er ikke særlig rart at blive konfronteret med.

– Gøre grin med vedkommendes pronomen. Verden er ikke sort og hvid, og derfor er de to muligheder, der hedder han eller hun, ikke nok til at dække alle – og det er okay.

Andre tips

– Normaliser at spørge folk, hvilket pronomen de bruger, ved at spørge nye mennesker, du møder. Det gør det nemmere for transpersoner at bruge det rigtige pronomen.

– Spørg gerne folk, hvilket pronomen de bruger 1-til-1, så transpersoner kan undgå at oute sig selv til større forsamlinger.

– Spørg dine transvenner, om du må rette på folk for dem. Det kan være rigtig rart i nogle situationer, men ubehageligt i andre.

Husk, at jeg ikke er en autoritet i forhold til transpersoner, og at det her er guidelines. Hvis en anden transperson fortæller dig, at du skal gribe tingene anderledes an, når det handler om dem, så gør du det.