Nyt fra SUF: Boligaktivisme – vær med!

Af:

Laura Kofod var i sin studietid aktiv i Studenterrådet ved København Universitet og med i den mangeårige kampagne for bedre boligforhold for studerende. Camille Hvillum er aktivist i SUF Odense og har ved dette års Fynske Folkemøde været på gaden med en aktion for billigere boliger i lokalområdet. Begge brænder for, at boligpolitik bliver taget seriøst.

Frederik Kronborg, Rød+Grøn

Da Laura startede på universitetet i 2012, var en af de første ting, hun var med til at lave, ’Sofaformidlingen’.

– Her satte vi en hjemmeside op, hvor studerende, som stod uden bolig, kunne søge efter en sofa at sove på. Det lykkedes at lave nogle matches, hvilket var fedt, fordi det både gav folk et sted at sove, men også fordi det satte fokus på problemerne, som de studerende går med i hverdagen, fortæller hun.

Studenterrådets kamp var vendt mod politikerne både i Københavns Borgerrepræsentation og ikke mindst mod Christiansborg:

– Det lykkedes at få ændret planloven, så kommunerne rent faktisk kan øremærke en andel byggeri til almene boliger, herunder almene studieboliger. Det var en vigtig kamp. Men det der er langt igen: Der bliver stadig bygget for lidt, og meget af det, der bliver bygget, er for dyrt, påpeger hun.

’Sofaformidlingen’

Kampagnen var meget vendt mod politikerne, men samtidig var Laura og de andre bag ’Sofaformidlingen’ med ude og tale med de studerende, som kunne genkende at stå uden bolig.

– Det gav super god mening at hive folk med i en kampagne, som omhandlede netop deres leveforhold, husker hun.

Jeg spørger Laura, hvad hun vil anbefale andre unge, der vil deltage i den boligpolitiske kamp.

– Jeg tror, man bare skal kaste sig ud i det. Der er en masse ting, man kan gøre, der er virkeligt sjove at være med til. Og hvis man har mulighed og overskud, giver det rigtig god mening at lave alliancer for konkret at kunne skrue på forskellige dele af politikken, svarer hun.

Hvor Lauras erfaringer er fra bevægelsesarbejdet og arbejdet med landsdækkende problematikker, byder Camille ind med lokalaktivisme rettet mod lokale udfordringer:

– I forbindelse med Det Fynske Folkemøde i år havde vi besluttet os at lave en happening om mangel på boliger, der er til at betale. Derfor havde vi klippet en masse nøgler ud i papir og lavet skilte som bl.a. sagde: “Boliger til at betale hænger ikke på træerne”. Det gav et signal om boligmangel, og det havde en stærk effekt, siger hun.

Boliger hænger ikke på træerne

Camille og de andre havde gode samtaler med folk, der på den ene eller den anden måde havde haft denne problematik tæt inde på livet. Og mange satte nøgler på træerne.

– Der var bl.a. unge mennesker, der ikke har ressourcestærke forældre, der kan købe dem en lejlighed. De sidder ofte med en så høj husleje, at de bliver nødt til at låne penge for at kunne få mad på bordet. Andre har slet ikke råd til en bolig.

Camille understreger dog, at det ikke kun et problem for unge.

– Mange lavtlønnede har også store problemer med at finde ordentlige steder at bo – eller med overhovedet at finde et sted at bo.

Camille tror, at aktionen fik folk til at tænke lidt over, hvor vildt det er, at der findes mennesker i Danmark, som reelt ikke kan finde en bolig.

– Det skabte positiv opsigt og grobund for samtaler og diskussioner, som også satte nogle tanker i gang. Alle nøglerne blev derudover hængt op på træet, og det skabte et stærkt visuelt udtryk, fortæller hun og slutter med en opfordring:

– Jeg synes helt sikkert, at andre skal prøve det af. Mange står i boligproblemer, og det er helt sikkert en dagsorden, som vi skal være med til at skubbe i en progressiv retning.