Politiet skal ikke være skraldespand for psykisk syge

Af:

Torben Conrad, suppleant til Regionsrådet i Region Hovedstaden

Efter kræftpakke I, II, III og IV samt hjerteplan er der nu stærkt brug for en psykiatripakke. Enhedslistens forslag om en milliard til psykiatrien er en start for genopretning af mange års svigt. Pengene skal bruges til sengepladser og flere ansatte til nogle af de mennesker, der lider under mange års nedskæringer. Antallet af danskere, der får behandling for psykisk sygdom, er steget med mere end 43 procent siden 2007.

Politiet får flere opgaver med psykisk syge ved siden af det traditionelle politiarbejde. Antallet af tvangsindlæggelser med bistand fra politiet er steget fra 2.569 i 2007 til 4.142 i 2015. Politiformand Claus Oxfeldt siger:

”Vores oplevelse er, at vi efter klokken 16 skal agere som psykiatere og psykologer. Det er en kæmpe politiopgave, der bliver større og større”, og han fortsætter: ”Stigningen i psykisk syge kombineret med færre sengepladser i psykiatrien betyder, at politiet oftere vil møde psykisk syge på gader og stræder. Det øger helt klart risikoen for, at vi kommer til at se de her triste episoder i fremtiden, hvor politiet skyder psykisk syge.”

Antallet af sengepladser i psykiatrien er faldet, uden at alternative opfølgningsmuligheder er tilstrækkeligt etablerede og virksomme. Det medfører kortere indlæggelsestider og et stigende antal uplanlagte genindlæggelser.

Indlæggelsen skal vare længe nok til, at tilstanden er bedret tilstrækkeligt, og at behandlingen kan videreføres på betryggende vis uden for den psykiatriske afdeling.

Det kræver en oprustning af ressourcerne i psykiatrien, herunder sengepladser og en ordentlig indretning af de psykiatriske sengepladser.

Der er behov for en betydelig oprustning af personalet i antal og kompetenceopbygning, såvel i kommuner som i regioner. Fælles opkvalificering vil kunne fremme denne målsætning.

Politiet skal ikke være en skraldespand for sociale og sundhedsmæssige besparelser, fordi de er de eneste, som skal være til rådighed. Skattekroner spildes og tabes mellem myndigheder, kommuner og regioner.

Forkortet af redaktionen