Regeringens boligudspil har intet at gøre med forebyggelse

Udspillet fra regeringen kan ende med at forhindre fattige familier i at bo i de områder, de ellers har råd til.

Simon Halskov, Rød+Grøn

Regeringens udspil om et tillæg til parallelsamfundsaftalen, populært og stigmatiserende kaldet ”ghettopakken”, er ærgerlig cocktail af dårlige tiltag med enkelte lyspunkter.

Regeringen lader endnu flere almene boligområder få et mærkat – nu hedder det så ”forebyggelsesområder”. Det kan jo lyde tilforladeligt, men bag navnet gemmer sig ikke en styrket boligsocial indsats, en hjælpende hånd til jobskabelses blandt unge i områderne eller et løft af nærpolitiarbejdet og SSP-arbejdet.

– Regeringens opfattelse af forebyggelse ligger milevidt fra Enhedslistens. Regeringen vil udelukkende bruge pisken og mangler fuldstændig tiltag, som rent faktisk vil være med til at løfte områderne, konstaterer Enhedslistens boligordfører Søren Egge Rasmussen og fortsætter:

– Det er jo bemærkelsesværdigt, at der intet står om en boligsocialindsats, endsige om indsatser til at løfte beskæftigelsen eller uddannelsesniveauet i områder som regeringen jo mener er en del af problemet.

Et enkelt lyspunkt i udspillet
I stedet lægger regeringen op til nogle mildest talt voldsomme tiltag, som omfatter obligatorisk fleksibel udlejning, stramning af reglerne for kommunal anvisning, mulighed for godkendelse af nedrivning af almene familieboliger og genhusning efter samme regler som gælder for udsatte boligområder.

– Regeringens såkaldte forebyggende tiltag efterlader mig med det store ubesvarede spørgsmål: hvor skal alle de mennesker, som nu heller ikke må bo i de nye 58 ”forebyggelsesområder”, så bo, spørger Søren Egge Rasmussen.

Regeringen peger på muligheden for at anvise ind i store private udlejningsboliger. Dette finder Enhedslistens boligordfører rigtig positivt.

– Det har Enhedslisten længe har talt for. Det er et tiltag, som er helt nødvendigt, hvis vi for alvor skal begynde at få mere blandede boliger. Men vi mangler nu at se, om det kan dække hele det store behov for boliger, som dette udspil og den oprindelige parallelsamfundspakke efterlader, påpeger Søren Egge Rasmussen.