Regeringens klimaudspil er en badebillet til industrien

Regeringen har i dag præsenteret sit udspil til de første klimahandleplaner, og hos Enhedslisten bliver regeringens forslag mødt med både utålmodighed og skepsis.

Simon Halskov, Rød+Grøn

Hvis dét, regeringen har lagt frem i dag, er det mest ambitiøse, den kunne nå frem til, så er udsigterne til at nå 70 procent CO2-reduktion i 2030 lange. Det mener Enhedslistens klimaordfører Mai Villadsen.

– Regeringen er direkte berøringsangst over at stille industrien til ansvar for dens klimabelastning. I stedet for at bede industrien betale sin del af regningen, lægger regeringen op til, at de største forurenere får en badebillet, vurderer Mai Villadsen og fortsætter:
– Klimakrisen kræver, at vi fra politisk side tør træffe de svære valg. Det kan jeg ikke se, at regeringen gør i sit udspil.

Puklen skubbes til andre sektorer
De CO2-afgifter, som bl.a. Klimarådet har foreslået, er taget helt ud af regeringens planer.

– Dermed risikerer vi, at regningen for klimakrisen rammer helt socialt skævt. Enhedslisten kræver, at de, der sviner mest, skal betale mest, så klimakrisen bliver løst på en socialt retfærdig måde, fremhæver Enhedslistens klimaordfører.

Mai Villadsen påpeger, at med de lave ambitioner, som regeringen spiller ud med nu, skubbes puklen til de andre sektorer, der senere skal forhandles.

– For mig at se er det tvingende nødvendigt, at vi får et ambitiøs delmål for 2025. Det skal sikre, at vi kommer ud af starthullerne. Regeringens udspil viser tydeligt, hvordan manglende delmål ender i klimanøl og gør det alt for nemt at skyde de svære beslutninger, konkluderer hun.