Slidt og snydt

Af:

Nogle af dem, der har knoklet hårdest og længst, er 3F’s medlemmer. En uretfærdig kombination af højere pensionsalder og forringelser af efterlønsordningen rammer dem rigtig hårdt. Reglerne stiller nedslidte over for valget mellem at blive endnu mere nedslidt eller leve for et minimalt beløb frem til en stadigt højere pensionsalder.

Finn Sørensen, Rød+Grøn

Fagbladet 3F har belyst problemerne i længere tid. Et af de 3F-medlemmer, der bliver ramt, er Mogens Carlsen. Han glædede sig til at gå på efterløn, da han fyldte 63 efter et langt hårdt arbejdsliv som bl.a. bygningsarbejder.

– Men som sagerne står, er jeg nødt til at arbejde fire år mere, alternativt melde mig syg, siger han til Fagbladet 3F. 

Det kom nemlig helt bag på ham, at den beskedne arbejdsmarkedspension, han har sparet op, bliver modregnet i efterlønnen, så han kun ville få kr. 9.500 tilbage før skat. Hvis han kunne vente et år med at gå på efterløn, ville han få 11.000 før skat, svarende til kontanthjælpssatsen. 

Men det er ikke en mulighed at vente, siger han til Fagbladet 3F.

– Min ryg er ødelagt med en anerkendt arbejdsskade i ryggen fra 1995. Jeg har fået nye hofter i begge sider. Jeg har gigt. Faktisk er jeg nedslidt i hele kroppen.

Han synes, at modregningen er dybt uretfærdig.

– Selvom jeg ikke forventer luksus, så skal jeg begynde at bruge af min opsparing. Men så er de penge jo væk. Det er penge, som er tænkt som tilskud til min folkepensionsalder.

Den nye seniorpension er heller ingen mulighed for Mogens Carlsen, da han arbejder mere end 15 timer om ugen.

Men ikke alle kan holde til at arbejde til pensionsalderen. En anden 3F’er – Mogens Blåbjerg – fortæller, at den hårde modregning i efterlønnen koster ham 32.000 kr. om året. Også han er 63 år, med en folkepensionsalder på 66.

– Det er træls at have arbejdet i 47,5 år og alligevel stå i den situation, at man næsten har mindre end en person, der får socialhjælp. Man synes jo bare, at man har gjort sin borgerpligt, og arbejdet siden man var 15 år, alligevel bliver man straffet, siger han til Fagbladet 3F.

Ingen hjælp til Mogens og Mogens
Socialdemokratiet meldte sidste år ud, at de vil indføre ”ret til tidlig folkepension”. Det er endnu ikke udmøntet i et konkret forslag. Læser man udspillet, står det dog klart, at det ikke vil hjælpe de to gange Mogens fra 3F, som vi omtaler her på siderne.

Retten gælder tidligst fra tre år før pensionsalderen – som Socialdemokratiet selv er parat til at sætte yderligere i vejret. Satsen er folkepension, altså væsentlig lavere end efterlønssatsen. Ligesom ved efterlønnen vil der ske modregning for arbejdsmarkedspension, så Mogens og Mogens vil faktisk være dårligere stillet, end de er i dag. Udspillet skaber også tvivl om, hvorvidt tidlig tilbagetrækning er en rettighed, eller man skal være nedslidt i et eller andet omfang. Det bliver spændende at se, hvad det konkrete forslag går ud på – når og hvis det kommer.

Hvad siger Enhedslisten?
Enhedslisten har et klart svar: Vi skal ikke arbejde, til vi bliver slidt ned. Vi skal stoppe stigningerne i pensionsalderen. Der skal indføres ret til tidlig tilbagetrækning til dagpengesats efter 40 år på arbejdsmarkedet og 35 år i A-kassen og ret til delvis tilbagetrækning med supplerende dagpenge efter 35 år på arbejdsmarkedet og 30 år i A-kassen. Der skal desuden rettes op på førtidspension, fleksjob, sygedagpenge og kontanthjælp.

Læs mere på enhedslisten.dk/temaer/seniorliv