USA: Europas aggressive storebror

Af:

USA opsiger traktater på stribe, og en verden uden nedrustningsaftaler betyder oprustning – også i Europa.

Mikael Hertoft, Rød+Grøn

I maj rapporterede Washington Post, at præsidentens administration overvejede at genoptage USA’s atomprøvesprængninger, som ophørte i 1992. Spørgsmålet forsvandt hurtigt, i hvert fald fra offentligheden. Men det viser, hvor aggressiv USA’s udenrigspolitik er blevet.

Ingen nedrustningsaftaler forude
Sagen er, at ’New Start’, den sidste store aftale mellem USA og Rusland om at begrænse oprustning, udløber i 2021. Chancen for en ny er tæt på nul. For en stribe andre traktater er allerede ophævet på initiativ af USA. Det gælder først og fremmest atomnedrustningsaftalen med Iran. Det gælder også INF-traktaten, som begrænsede antallet af mellemdistancemissiler. En næsten ukendt, men vigtig traktat kaldet ’Open Skies’ har USA også opsagt. Den giver 35 lande, herunder Rusland og USA, lov til at overflyve hinanden med observationsfly for at kontrollere, at nedrustningsaftaler overholdes. Amerikanerne har opsagt aftalen med henvisning til, at russerne snyder. Donald Trump har dog ikke fremlagt troværdig dokumentation for anklagen.

Ledere i USA har ganske vist udtalt, at de ønsker en trepartsaftale mellem Rusland, Kina og USA. Kina har atomvåben, som kan nå USA – ca. 300 styk, anslår det respektable svenske SIPRI – men USA og Rusland har i omegnen af 6000 atomvåben hver. Så Kina har ingen interesse i at indgå i en aftale, og en aftale mellem tre parter lyder endnu mere umulig end mellem to.

En verden uden nedrustningsaftaler betyder oprustning. Ganske vist har Danmark kritiseret, at USA opsiger traktaterne, men da Danmark samtidig har kønt kampfly, der kan fremføre atomvåben, og støtter EU, klinger kritikken hult. EU bakker tilsyneladende helhjertet op om den globale oprustning, hvis man læser deres budgetter.

Militærøvelser også under pandemien
Defender Europe 20 er det officielle navn på den militærøvelse, NATO havde planlagt, da coronaen brød ud. Et af shownumrene var, at det franske hangarskib Charles De Gaulle skulle komme til Danmark. Et  hangarskib har fly om bord, og disse franske fly kan medbringe atomvåben.

Mange tror, at øvelsen blev aflyst, da flådebesøgene i Århus og København blev aflyst. Men den militære øvelse fortsatte. Charles De Gaulle var i Østersøen på øvelser med skibe fra mange NATO-lande. Derefter sejlede det videre til Nordatlanten på øvelser, hvor formålet var at ”close the gap” mellem Island og Grønland på den ene side og Island og Norge på den anden side. Altså et krigsspil, hvor man vil forhindre russiske skibe i at gå ud fra deres havne i Murmansk og Severomorsk. Med et hangarskib, der som nævnt kan fremføre atomvåben.

Hangarskibet Charles De Gaulle måtte afbryde sine aktiviteter ti dage før tid, fordi godt to tredjedele af personalet fik corona. Nu i juni er der så en amerikansk-polsk øvelse i Polen. De to hære træner overgang over floder, som er væsentlig i krige i det flade terræn, man finder i Central og Østeuropa og langt ind i Rusland. Over 4000 amerikanske og 2000 polske soldater deltager.

Freden er på spil også i Europa
25. maj rapporterede Barents Observer, at amerikanske og britiske krigsskibe havde krydset polargrænsen på en øvelse i at jage russiske ubåde. Det er bemærkelsesværdigt, at EU-lande denne gang ikke deltog. Også Norge glimrede ved deres fravær i øvelsen ud for deres egen kyst. Samarbejdet med de skandinaviske lande fortsætter dog i luftvåbnet, for i samme periode øvede amerikanske langdistancebombere sig i Skandinavien sammen med svensk og norsk luftvåben.

Den aggressive storebror har tydeligvis gang i et projekt, som truer freden og stabiliteten også i Europa.