Forsorgsmuseet i Svendborg er blandt de kulturinstitutioner, der kan ånde lettet op. Nu er der nemlig fundet en løsning på den økonomiske klemme, som de har været i i forbindelse med lån, som er taget i Arbejdsmarkedets feriefond.

Usikkerhed om museers økonomi er løst

En række museer og handicap- og kulturinstitutioner har haft problemer med at tilbagebetale de lån, de har optaget hos Arbejdsmarkedets Feriefond. Nu er der fundet en model, hvor lånmodtagerne får hele eller langt størstedelen af lånet afskrevet. 

Simon Halskov, Rød+Grøn

Enhedslistens museumsordfører, Christian Juhl, har i tre år arbejdet med et alvorligt problem, som en række museer med lån i Arbejdsmarkedets Feriefond har haft.

– Selvom museerne var sat i udsigt, at lånene kunne forlænges yderligere 30 år, fik de besked af den tidligere regering om at lånene skulle tilbagebetales. Der er nu, langt om længe fundet en løsning, fortæller Christian Juhl.

Beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard har aftalt med museerne, at de helt eller delvist kan få eftergivet lånene til en sum på godt 700 mio. kr.

– Det er godt for museerne, at de nu roligt kan se fremtiden i møde, fremhæver Christian Juhl.

Ny økonomisk usikkerhed
Tilbage står, at ministeren nu skal gennemføre en ekspropriering af midlerne, da det i princippet er lønmodtagernes uafhentede feriepenge.

– Vi har et uløst økonomisk problem. Feriefonden udlodder hvert år midler til socialt udsatte familiers ferieophold. Finansieringen er i fare med den nye aftale med museerne, konstaterer Christian Juhl.