Foto: Public Domain

Vaccine-kapløb med dollartegn i øjnene

Der bliver gjort en stor indsats kloden rundt for at finde en vaccine mod corona-virus. Og det er godt, for mange mennesker vil dø af den virus, der lige nu sætter kloden i en form for undtagelsestilstand. Men indsatsen for at udvikle vaccinen skyldes også udsigten til at score kassen, når den kommer i produktion.

Christian Juhl, medlem af Folketinget for Enhedslisten

Produktion og udvikling af vacciner ligger i dag i store, internationale koncerner. Når Den første corona-vaccine er klar, kan verdens lande komme til at konkurrere om at få fat i den – og måske overbyde hinanden i den desperate situation.

Guldæg solgt for en slik
For nogle dage siden tilbød USA’s præsident Donald Trump og hans regering milliarder for et tysk medicinalselskab, der er i færd med at udvikle en vaccine mod corona-virus. Vaccinen skulle så målrettes USA’s borgere alene.

Det er kun tre år siden, at den danske stat solgte et af sine guldæg på dette område, Statens Serum Institut, til en saudisk medicinalvirksomhed.

Salget blev planlagt under Helle Thorning Schmidts regering i 2014 (parallelt med DONG-sagen) og gennemført i 2017 under Lars Løkke Rasmussens regering. Prisen endte på kun 15 mio. kr., selvom virksomheden blev værdisat til 285 mio. kr.

Statens Serum Institut har gennem årene sikret vaccine til børn og bl.a. vacciner mod polio, stivkrampe og kighoste. Salget var en skandale, og mange, ikke mindst fagprofessionelle, protesterede. Kun Enhedslisten, SF og Alternativet stemte imod.

Kritisk infrastruktur
Udvikling og salg af medicin er en del af det, man kalder kritisk infrastruktur. Det bør derfor overvejende ligge i offentligt regi eller i nonprofit-virksomheder, der har et offentligt formål.

Fordelen vil være, at indsatsen kunne samles på globalt plan – og forskerne kunne koordinere udviklingen dele deres viden.

Dermed vil vi hurtigere kunne få en vaccine, og den kunne deles med alle til en billigere pris.

Den aktuelle kritiske situation bør få os alle til at stille spørgsmålstegn ved, om det private marked er den bedste løsning på alle udfordringer.