Foto: Kai Wenzel Unsplash

Vigtige medieforhandlinger på vej

Det forståelsespapir mellem Socialdemokratiet, SF, Radikale Venstre og Enhedslisten, som sikrede Mette Frederiksen plads på statsministerposten, varsler medieændringer.

Søren Søndergaard, medieordfører

Der står i forståelsespapiret, at der efter folketingsvalget ikke længere er flertal bag højrefløjens medieaftale fra 2018. Samtidig gøres det til en fælles forpligtigelse at ”styrke dansk public service”.

Arbejdernes Radio- og Fjernsynsforbund: Mod reklamer, for progressiv medieskat

Den borgerlige mediedominans er ikke af ny dato. Derfor har arbejderbevægelsen fra begyndelsen forsøgt at opbygge egne medier for at komme ud med sine synspunkter.

Søren Søndergaard, medieordfører

Da Statsradiofonien den 1. april 1925 gik i luften som public service-tjeneste, blev det en opgave at sikre alsidighed i denne. Et redskab til dét er Arbejdernes Radio- og Fjersynsforbund, som blev stiftet året efter. Vi har spurgt formand Lea Rosfort, om den opgave stadig er relevant?

– Det synes jeg bestemt. Hvis ikke vi råber op, så bliver det let glemt at formidle dansk kultur, historie og nyheder på en objektiv måde, som også inddrager lønmodtagerne og de dårligst stillede, påpeger hun.

– Konkret vil jeg nævne to ting, vi arbejder for: At holde DR fri for reklamer og i det hele taget begrænse antallet af reklamer i TV og radio. Og at sikre progressiv medieskat, som skal indhegnes fra at blive en brik i de årlige finanslovsforhandlinger. Vi har et socialistisk og demokratisk udgangspunkt, og for os er det derfor vigtigt, at befolkningen får mulighed for at tage stilling på et oplyst grundlagt og ikke kun på grundlag af borgerlige medier og de såkaldte sociale medier, slutter formanden.

Forbundsmedlemskab af ”ARF – Multimedier” koster 150 kroner om året kan fås ved henvendelse til [email protected]

Havde Enhedslisten bestemt, så var forhandlingerne om et nyt medieforlig straks startet. I stedet er forhandlingerne aftalt til at starte i begyndelsen af 2020, så et nyt forlig kan træde i kraft pr. 1. januar 2021.

De fire hjørnesten
For Enhedslisten er fire ting afgørende:

1. De planlagte, men ikke gennemførte, besparelser på DR skal fjernes.

2. Støtten til public service og publicistiske medier skal øges markant.

3. De multinationale mediegiganter, som opererer i Danmark, skal bidrage til dansk indhold bl.a. gennem beskatning.

4. Medielicensen skal erstattes af progressiv medieskat, hvis indtægt er afgrænset fra de årlige finanslovsforhandlinger, så politikernes indblanding også begrænses.

I en verden præget af ekkokamre på sociale medier, troll-fabrikker, fake news-fabrikanter og multinationale mediegiganter er resultatet afgørende for hele samfundets udvikling. Derfor bliver medieforhandlingerne en vigtig prioritet for Enhedslisten i det kommende år.