Virksomheders klimaplat skal stoppes

Virksomheder køber sig klimaaflad ved f.eks. at støtte energirigtige komfurer til fattige i Kenya. Men det viser sig, at komfurerne slet ikke bruges, kan Politiken afsløre.

Simon Halskov, Rød+Grøn

Afsløringerne af virksomheder, der laver plat på klimasagen uden at sikre, at tingene virker, understreger, at det er NGO’er, FN og Danida, der skal stå bag indsatsen. Det mener Enhedslistens udviklings- og solidaritetsordfører, Christian Juhl.

– Det er en god ide at nedbringe CO2-udledningen, f.eks. med bedre og mere effektive komfurer til verdens fattigste i Kenya. Men alt for ofte tæller virksomhedernes omdømme og overskud mest, når de begiver sig af med klima- og udviklingsbistand, påpeger han.

Ministeren må på banen
Christian Juhl glæder sig til den dag, virksomhederne sender seriøse beløb til bistandsorganisationerne som reel klima- og udviklingsstøtte – uden profileringen for øje.

– Det er den måde, hvorpå mange almindelige danskere støtter hver eneste måned. Vi er nødt til at have udviklingsministeren til at forklare, hvordan han vil stoppe virksomheders slåen plat på klimaindsatsen i 3. verden, siger Christian Juhl.