Foto: iStock

Ydelseskommissionen har mistet fokus på fattigdom

Regeringen har fremlagt kommissoriet for Ydelseskommissionen, der bl.a. skal se på kontanthjælpsloftet og overførselsindkomster. I den forbindelse kritiserer Enhedslisten, at kommissionen har mistet fokus på fattigdom.

Simon Halskov, Rød+Grøn

Victoria Velásquez, beskæftigelsesordfører for Enhedslisten, har nu set kommissoriet, og er bekymret.

– Ydelseskommissionen skulle bl.a. se på, hvordan vi får et opgør med børnefattigdom. Men den nævner ikke fattigdomsbekæmpelse med ét eneste ord, fortæller hun og uddyber:

– Der står i kommissoriet, at kommissionens forslag skal være udgiftsneutrale. Det betyder jo, at hvis vi skal sætte enkelte ydelser op for at få flere børn ud af fattigdom, så skal man på den anden side tage fra nogle andre, som er ramt af sygdom eller arbejdsløshed.

Vil bevare fattigdomsydelser
Samtidig lægger kommissoriet ikke op til et reelt opgør med kontanthjælpsloftet og integrationsydelsen. Tværtimod forudsætter kommissoriet, at de to fattigdomsydelser rent faktisk bevares i en eller anden form. Det finder Victoria Velásquez forkasteligt.

 – Ydelseskommissionen har været socialdemokraternes svar på problemerne med børnefattigdom i flere år nu. Og så er det selvfølgelig virkelig kritisabelt, at det slet ikke kan læses i kommissoriet, siger hun og fortsætter:

– Men Enhedslisten går selvfølgelig ind i forhandlingerne med det klare sigte, at vi får et opgør med fattigdom i Danmark – og det indebærer en afskaffelse af integrationsydelsen og kontanthjælpsloftet.