Stem, så den ekstreme højrefløj i EU-parlamentet ikke vinder

Ifølge de seneste meningsmålinger vil ekstreme højrefløjspartier fra flere lande få mange pladser i EU-Parlamentet. Dansk Folkepartis kandidat vil være formand for en af disse grupper. Stem, så vi kan styrke den antiracistiske kamp.

Af: Rasmus Münster, Antiracistisk Udvalg

I EU-landene har den yderste højrefløj haft en markant fremgang ved såvel lokale som nationale valg. Små engang lokalt forankrede partier som VOX i Spanien og Chega i Portugal er blevet 3. største partier. Italiens post-fascistiske Fratelli d’Italia har sammen med det højreekstreme Lega og konservative Forza Italia regeringsmagten. De Sande Finner er med i regeringen, og Sverigedemokraterne samarbejder med regeringen. I Ungarn har det autokratiske Fidèz magten, og vælgertilslutningen til Rassemblement National i Frankrig har været støt voksende.

Hvad betyder dette højreskred ift. det kommende EU-valg?

Siden 1980’erne har de store EU-institutioner været styret af socialdemokraterne, liberale og kristendemokraterne. Men det kunne ændre sig, hvis den yderste højrefløjs nationale salgssucceser fortsætter ved EU-valgene. Regeringskoalitionen i EU ville kunne integrere partier fra den yderste højrefløj. Den kunne også blive helt erstattet af en sammenslutning af ekstreme højrepartier. Det ville betyde en stor omvæltning for den hidtidige magtdeling i EU.

Ifølge de seneste meningsmålinger ville European People’s Party (EPP), European Conservatives and Reformists (ECR) og Identity and Democracy (ID) tilsammen opnå knap halvdelen af pladserne i parlamentet.

EPP: Kristendemokratiske partier.

ECR: Fratelli d’Italia, De Sande Finnere, Sverigedemokraterne, VOX, polske PiS m.fl.

ID: Bl.a. Rassemblement National, tyske AfD, Lega og Dansk Folkeparti.

Meget peger imidlertid imod, at der skulle opstå en ny pagt mellem centrum-højre og den ekstreme højrefløj. Efter de seneste nationale valg i de europæiske medlemslande har flere borgerlige partier afvist at danne regering med yderpartierne. I Tyskland ønsker ingen et samarbejde med AfD – især ikke efter afsløringen af masterplanen for massedeportationer af udlændinge.

Det har affødt massive antiracistiske demonstrationer.

Også i Spanien, Portugal og Frankrig holder man indtil videre distancen. Om distancen holder, eller om den vil udvikle sig til accept og normalitet (som vi ser det i de nordiske lande), vil tiden og ikke mindst magtinteresserne vise.

Mange af partierne i ECR og ID deltog i en CPAC-konference i Budapest den 4. og 5. maj 2023.

CPAC: The Conservative Political Action Conference. Den er ultrakonservative og højreorienteret. Orbán var vært for konferencen i Budapest.

Ved siden af emner som anti-woke og anti-LGBT var det kommende EU-valg på dagsordenen. Den ekstreme højrefløj forsøger at samle sig i fælles front for at trække Europa i en retning, som normaliserer en højreekstrem og fascistisk politik.

Fra dansk side deltog Anders Vistisen fra DF. Han holdt tale om den ’kønspolitiske propanda.’

Vistisen er spidskandidat til formand for ID-gruppen.

https://demos123.dk/wp-content/uploads/2024/01/Hoejreekstremismen-opruster-i-Europa.pdf

Antiracistisk Udvalg opfordrer alle til at stemme til EU-valget og dermed styrke den røde, grønne og antiracistiske kamp i Europa.