Danmark bør undskylde for salget af De Vestindiske Øer

Af:

Slaveriet og salget af de tidligere Dansk Vestindiske Øer har forsat store konsekvenser i dag. Der er store økonomiske og sociale problemer, og salget har været fatalt for demokratiet. Enhedslisten besøgte øerne i forbindelse med markeringen af 100-året for handlen.

Anne Rehder, udenrigspolitisk rådgiver

I år er det 100 år siden, at Danmark solgte de tidligere Vestindiske Øer inklusiv en hel befolkning til USA. Forud gik 200 års dansk kolonisering og 175 års slaveri. 120.000 slaver blev fragtet på danske skibe, og kolonistyrets umenneskelige brutalitet over for de slavegjorte er tæt på ubeskrivelig.

Mange efterkommere af de slavegjorte er ramt af økonomiske og sociale problemer, og salget har haft fatale konsekvenser for demokratiet på øerne. Ved salget blev befolkningen ikke inddraget, kun i Danmark var der folkeafstemning. Danmark sikrede heller ikke, at de nye ejere ville give befolkningen borgerrettigheder.

Nikolaj Villumsen deltog for Enhedslisten i den officielle De Vestindiske Øers markering af 100-året for salget. Enhedslisten var inviteret af guvernøren, fordi Nikolaj siden 2013 har været en central stemme i debatten om et dansk ansvar og nødvendigheden af et officielt ’undskyld’. Besøget på øerne gav Enhedslisten rig lejlighed for dialog med lokalstyret, lokalpressen og repræsentanter fra lokalsamfundet.

Vi må rette op på skaderne

Markeringen af 100-året har været meget omdiskuteret. Der var mindre protester på dagen, mens endnu flere valgte ikke at møde op. Øerne står midt i en økonomisk krise, og kritikere har påpeget, at der intet er at fejre, og at markeringen fortrinsvist har været for eliten og de tilrejsende danskere.

Mens Lars Løkke kom et dansk ansvar i møde ved at gøre op med den romantiserede fortælling om dansk kolonihistorie, så brugte han ikke sin tale på øerne til at give en officiel undskyldning. Frem mod 100-året har salget ellers skabt stor debat herhjemme, og en meningsmåling har vist, at 49 procent er for en officiel undskyldning, mens blot 36 procent er imod. Det er tydeligt, at debatten har presset statsministeren. Han blev nødt til at levere noget under sit besøg på øerne. Løkke havde derfor penge med til et børnehjem og en stipendiatordning, hvor et mindre antal studerende kan læse et semester i Danmark.

Forslag til forsoning

Det er positivt, at Løkke har åbnet op for forsonings- og erstatningsinitiativer Omfanget er dog meget begrænset i forhold til brutaliteterne og de midler, der er tilgået Danmark i kraft af kolonisering og salg. De formuer, der blev bragt hjem fra de danske kolonier, har spillet en vigtig rolle i udviklingen af det danske samfund.

I forbindelse med besøget fremlagde Enhedslisten en række konkrete forslag til initiativer, som Danmark kan tage for at afhjælpe nogle af de problemer, som slaveriet og salget har skabt. Samtidig kan de styrke båndene mellem øerne og Danmark. Det er vigtigt, at debatten om denne del af danmarkshistorien og Danmarks ansvar ikke stopper efter 100-året.