Kort nyt fra Folketinget

Af:

Blasfemiparagraffen skal fjernes

Enhedslisten har stillet forslag om, at blasfemiparagraffen (paragraf 140 i Straffeloven) ophæves. For Enhedslisten at se er blasfemiparagraffen en unødvendig indskrænkning i ytringsfriheden. I Danmark kan man blive straffet med op til fire måneders fængsel, hvis man forhåner en gud eller tro.

– Paragraffen er med til, at mennesker lægger bånd på sig selv, fordi de ved, at der er en straf, siger Bruno Jerup, der er Enhedslistens ordfører for kirke og livsanskuelse.

Sidste gang, at nogen blev dømt for at overtræde blasfemiparagraffen, var i 1946. Her blev et par blev dømt, efter at de iført præstekjole havde døbt en dukke til et karneval.

Nye ordførerskaber: velfærd og demokrati

Enhedslistens folketingsgruppe har opprioriteret indsatsen for velfærd og demokrati med oprettelse af to nye ordførerskaber.

Stine Brix, som netop er vendt tilbage efter barsel, er blevet velfærdsordfører. Med det nyoprettede ordførerskab vil Enhedslisten styrke indsatsen for velfærd og kampen mod udlicitering. Det nye ordførerskab bliver en pendant til ministeren for offentlig innovation, som er Sophie Løhdes område.

Maria Reumert Gjerding er blevet demokratiordfører og overtager med den nye post områder som lobbyisme, partistøtte, parlamentarisk kontrol, god regeringsførsel, antikorruption og demokratisk deltagelse.

Transkønnede skal ikke altid behandles i psykiatrien

Enhedslisten har stillet et beslutningsforslag om, at Folketinget skal pålægge regeringen at sikre, at transkønnede flyttes fra psykiatrien og får adgang til behandling på baggrund af informeret samtykke. Regeringen skal sikre, at behandlingen af transkønnede flyttes fra den kliniske sexologi til specialer med relevans for den konkrete behandling, eksempelvis endokrinologi, gynækologi og plastikkirurgi. Det skal ikke være et krav, at transkønnede skal igennem en udredning af psykiatrisk karakter for at få adgang til behandling, og den behandlingsansvarlige bør ikke være en psykiater