Skal Danmark være skraldespand for olieholdigt spildevand fra den norske olieindustri? Nej vel.

Forureningen med alskens tungmetaller kommer fra Industrial Water Solutions, tidligere RGS Nordic, som ejer det rensningsanlæg på Stigsnæs, der sender det rensede spildevand ud i Agersø Sund og i Storebælt.

Af: Thomas Clausen, medlem af Slagelse byråd for Enhedslisten

Millioner liter spildevand gennem et par årtier har sørget for, at der ikke længere fanges fisk i Agersø Sund. Inden udledningen kunne folk købe friske fisk hos fiskehandleren i Skælskør. De var ofte fanget i havet ud for Skælskør. De var ofte så friske, at rødspætten skulle holdes på halen for at blive nede på stegepanden.

Man kan stadig købe friske fisk hos fiskehandleren i Skælskør. Fin kvalitet, absolut, men nu kan rødspætten ligge stille på stegepanden. Den friske fisk kommer langvejs fra.

Hvem kæmper imod forureningen?

Primært nogle miljøaktivister i foreningen Rent Havmiljø Nu! og et socialdemokratiske byrådsmedlem. Nå ja, så prøver Enhedslisten i byrådet også at rejse initiativsager om forureningen, således fem gange i perioden fra december 2020 til maj 2023.

I december 2023 meddelte miljøminister Magnus Heunicke, at nu var der sat en stopper for udledningen af det giftige spildevand. Det skete med inddragelse af to importtilladelser for RGS Nordic. Han glemte desværre at fortælle, at firmaet har fire importtilladelser tilbage …

Hvorfor har miljøministeren ændret holdning?

På grund af det lokale pres? Afsløringer fremlagt af en DR-journalist og en pensioneret professor i miljøret? Det massive pres fra Enhedslisten sammen med Alternativet, SF og de radikale ved utallige spørgsmål i Folketinget?

Et af de mere muntre øjeblikke er det samråd, hvor Enhedslistens miljøordfører Søren Egge Rasmussen spurgte, om man ikke bare kunne sejle det rensede spildevand tilbage til Norge. Det kunne ministeren godt se pointen i, men efter en kort rådgivning fra embedsværket blev det afvist.

Nej, det afgørende var måske, at miljøministeren fik lov af EU’s miljøkommissær. Ude i horisonten lurer EU’s vandrammedirektiv, hvorefter vandkvaliteten i havet skal forbedres markant senest ved udgangen af 2027, og så kan man vel ikke have et farvand ”i ringe økologisk tilstand”, som er Miljøstyrelsens dom over Agersø Sund.

Hvad er forskellen på situationen på landsplan og lokalt?

I Folketinget kan de fire grønne partier arbejde sammen i denne sag. I Slagelse byråd er de radikale og SF gået over til de borgerlige partier, som med de to overløberpartier har 21 af 31 mandater bag sig. Flertalspartierne har gjort alt for at trække sagen i langdrag og for at tækkes RGS Nordic.

Undervejs vil man gerne lukke af for den offentlige debat. I maj 2023 rejste Enhedslisten i byrådet sagen om, hvorfor kommunen havde opgivet sit påbud til virksomheden om, at den skulle overholde sin miljøgodkendelse. På det efterfølgende udvalgsmøde blev det besluttet, at der skulle udsendes et notat til byrådet. Det venter vi stadig på.

Slagelse byråd har i 2023 overdraget tilsynet med virksomheden til Miljøstyrelsen.