ANBEFALING: Levede minkfarmene op til dyreværnsloven?

Det blinde øje af Mathilde Walter Clark beskriver minkproduktionen og producenternes enorme politiske magt. En sand gyser i alle henseender.

Af: Magne Pihl, Gentofte

Det blinde øje af Mathilde Walter Clark. 288 sider. Politikens Forlag 2023. Vejl. pris 210 kr.

I Dyreværnsloven står der blandt andet: ”Dyr er levende væsener og skal behandles forsvarligt og beskyttes bedst muligt mod smerte, lidelse, angst, varigt men og væsentlig ulempe.” og der skal sørges for, at de behandles omsorgsfuldt, herunder at de huses, fodres, vandes og passes under hensyntagen til deres, fysiologiske, adfærdsmæssige og sundhedsmæssige behov i overensstemmelse med anerkendte praktiske og videnskabelige erfaringer.”. Og Rum eller arealer…skal indrettes på en sådan måde, at dyrets behov tilgodeses” og endvidere skal det sikres ” at dyret aflives så hurtigt og så smertefrit som muligt.” (mine fremhævninger.)

Et enkelt nok så flygtigt blik på et billede fra en minkfarm tilsiger, at ingen af disse krav kan være overholdt

Hvordan det så i virkeligheden foregår, får vi afdækket i Det blinde øje af Mathilde Walter Clark. Her beskrives den ene uhyrlige overtrædelse efter den anden, fra de aldeles utilstrækkelige pladsforhold over de mere end tvivlsomme aflivninger til den årlige bevidste udsultning.

Bogen har allerede vundet adskillige priser, for Mathilde Walter Clark har nemlig gjort en yderst prisværdig indsats for at de blinde øjne ikke længere kan have noget som helst alibi for ikke at se.

I stedet for erstatninger burde § 28 i nævnte lov tages i brug. Den siger: ” Den, som ved overanstrengelse, vanrøgt eller på anden måde behandler dyr uforsvarligt, straffes med bøde eller fængsel indtil 1 år.” Dog ved ”. grovere uforsvarlig behandling af dyr, er straffen bøde eller fængsel indtil 2 år.” Myndighederne bør også stå til ansvar for at have tilladt disse, af nogle højt besungne, ”livsværk”.  Noget der aldrig burde være sket! Eller i det mindste være afviklet for længe siden.  Hvorfor skulle der en Coronaepedemi til? Hvem bliver den første til at rejse en sag?

Afdækningen af de faktiske forhold i pelsindustrien er bare et eksempel på den kyniske tilgang, som bliver resultatet af at sætte profit over natur og levende væsener.

En sand gyser i alle henseender, men god læselyst.