Et Europa for de mange – ikke blot for de rige

Af:

EU-parlamentsvalgkampen er allerede i gang. Enhedslisten stiller for første gang nogensinde op, fordi vi sammen med den europæiske venstrefløj vil kæmpe for at trække EU’s politik mest muligt i en grøn, solidarisk og demokratisk retning.

Nikolaj Villumsen, MF for Enhedslisten og kandidat til EU-parlamentet

Vi står netop nu over for en række grænseoverskridende problemer, som akut kræver en løsning. Hvis vi ikke handler nu, så vil klimaforandringerne meget snart komme ud af kontrol.Desværre står EU’s regler i vejen for den nødvendige grønne omstilling. Ifølge EU-reglerne må Danmark og andre EU-lande ikke forbyde benzin- og elbiler fra 2025 eller give statsstøtte til elbiler, så almindelige også lønmodtagere får råd til en elbil. Det skyldes, at EU’s traktater tager mere hensyn til den tyske bilindustris profit end til klodens fremtid.

EU’s regler blokerer for forbedringer

Samme logik er årsag til, at EU lader store multinationale selskaber snyde vores fællesskab for milliarder. Senest har EU frikendt Panama fra at være et skattely, selvom Panama Papers tydeligt afslørede det berygtede skattely. Og ingen af skattelylandene inden for EU, såsom Luxembourg og Irland, er blevet lagt under pres.

Rundt om på danske arbejdspladser og landeveje ser vi voldsom underbetaling og dårlige vilkår for vores udenlandske kollegaer. Det skaber utryghed og udnyttes af grådige arbejdsgivere til at presse løn og arbejdsvilkår.Der er brug for forandring i både Danmark og Europa, og den skal være grøn og solidarisk. Enhedslistens førsteprioritet, hvis vi får en plads i EU-parlamentet, er at kæmpe for at redde klimaet. Vi vil ændre EU’s traktater, så klimaet står øverst, og vi vil kæmpe for at gøre det muligt for Danmark og andre EU-lande at gå foran med den nødvendige omstilling.

Vi er mange – vær med!

Skattelylande både uden for og i EU skal sortlistes og presses. Vi skal sikre lige vilkår for lige arbejde for alle. EU’s traktater skal ændres, så der skabes fair bevægelighed gennem en såkaldt social protokol, som den danske og europæiske fagbevægelse kæmper for.Heldigvis kæmper Enhedslisten ikke alene. Sammen med en række venstreorienterede europæiske partier har vi dannet en fælles valgplatform kaldet “Now the People”. Vi står sammen med Podemos i Spanien, France Insoumise i Frankrig, Venstreblokken i Portugal, Venstrealliancen i Finland og Vänsterpartiet i Sverige om at afvise EU’s udemokratiske og højreorienterede politik. I stedet præsenterer vi vælgerne for et venstreorienteret og grønt alternativ. Støt op om kampen – både på valgdagen og i de kommende uger!