Korte, grønne nyheder

Af:

Biomasse-undersøgelse afvist

På papiret har Danmark reduceret CO2-bidraget med 24 mio. tons siden 1990. Meget er dog opnået ved at skifte til biomasse, der regnes som CO2-neutral. Ifølge Danmarks Statistik udleder vi nu 15 mio. tons CO2 fra biomasseafbrænding. En stigning på 10 mio. tons siden 1990. Der er ingen dokumentation for, at denne CO2 rent faktisk optages som ny biomasse, eller hvor hurtigt det sker. Som led i at få stoppet brugen af biomasse behandlede Folketinget i maj et beslutningsforslag fra Enhedslisten om en analyse af afgift på biomasse til fjernvarme. Ikke uventet var der “sympati” for forslagets intentioner, men det blev dog afvist af et flertal.

Alaskas tundra tør op

Biomasse er blot et overgangsbrændsel, lyder det ofte. Det kan så senere udskiftes med rigtig vedvarende energi. Men mere og mere tyder dog på, at vi gør klimaet en bjørnetjeneste ved denne falske grønne omstilling. Det vælter nemlig ud med CO2 fra verdens biobrændsler, og ingen ved, hvornår det igen vil være optaget som ny biomasse. Problemet er, at vi ikke kan vente med at stoppe CO2-udledningen og sænke temperaturen. Et nyt studie påviser, at tundraen i Alaska udleder en hastigt stigende CO2, fordi tundraen ikke som tidligere fryser ned sidst på året. Målinger viser, at tundraen i Alaska over tre år har udledt 220 mio. tons CO2. Det svarer til udledningen fra hele USA’s kommercielle sektor på et år.

Klimabenægtere besætter FN

En rapport fra en lobby-overvågningsorganisation viser, hvem der har fået adgang til at deltage i FN’s drøftelser af Paris-aftalen. På listen er “US Chamber of Commerce”, der er verdens største handelskammer og afviser menneskelig påvirkning af klimaet. En anden er “National Mining Association”, som offentligt går imod Paris-aftalen og kæmper for øget kulproduktion. En tredje er “Business Roundtable”, en US-sammenslutning for direktører, som også er imod Paris-aftalen. Med er også “FuelsEuropa”, der rummer hovedparten af brændstofindustrien, “Business Council of Australia” og “International Chamber og Commerce”. Pengestærke organisationer, som vil sætte negative aftryk på udmøntningen af klimaaftalen.