Macron får flertal i parlamentet – men ikke i befolkningen

Af:

Under halvdelen af de franske vælgere stemte i første runde af parlamentsvalget, hvor Macrons parti fik mindre end en tredjedel af stemmerne. Alligevel sikrede den nyvalgte præsident sig et sikkert flertal i parlamentet med 350 mandater ud af 577.

Mikael Hertoft, Rød+Grøn

Det komplicerede franske valgsystem fører til, at parlamentet ikke afspejler befolkningen. Det får landets kommunistparti til at kræve, at der bliver indført proportionalitet, så antallet af mandater afspejler antallet af stemmer.

Parlamentsvalget førte til en nedsmeltning af Socialistpartiet og de konservative republikanere. Socialistpartiet svandt ind til meget beskedne 7,44 procent i første runde – en nedsmeltning, der skyldes et totalt tab af tillid i befolkningen efter at partiet med Hollande som præsident har svigtet alle sine mærkesager og er blevet fremmedgjort for sine vælgere. Det bør være en alvorlig advarsel for neoliberale socialdemokrater som de danske.

En meget stor del af de nyvalgte er uden tidligere erfaringer fra politik. Det kan eventuelt føre til nogen fornyelse, at der nu er rekordmange kvinder i det franske parlament, som også har et historisk lavt aldersgennemsnit.

Macron har meldt klart ud, at de liberale reformer og den varme EU-støtte skal fortsætte. Det store slagsmål i efteråret vil blive den franske arbejdslovgivning, hvorfra Macron vil minimere eller helt fjerne arbejderrettigheder– noget der uden tvivl vil fremprovokere demonstrationer og strejker.

Stor fremgang til venstrefløjen

Venstrefløjen stillede op splittet men fik alligevel fremgang.

– Forenet som “Venstrefronten” fik Le Franche Insoumise og Frankrigs Kommunistparti i 2012 kun 6,9 procent af stemmerne og 10 pladser. I anden runde denne gang fik de 14,3 procent og 28 pladser, forklarer Olivier Tonneau, der stillede op for Le France Insoumise.

Partiet fik 18 mandater, mens Frankrigs Kommunistiske Parti fik 10. Det betyder også, at venstrefløjen uden besvær opfylder kravet om de 15 pladser, der er nødvendige for at danne en parlamentarisk gruppe. Dette sikrer mere taletid til venstrefløjen – i modsætning til Le Pens højrenationalister, der kun fik otte mandater og derfor ikke kan danne en gruppe.

– For alle, der er glade for demokratiet og den franske republik, er det fremragende nyheder, at oppositionen til Macron nu vil komme fra venstre og ikke fra højre, slutter Olivier Tonneau.