Sønderjyske afdelinger tog til dyrskue

Af:

“I virkeligheden er der mange her i Sønderjylland, der gerne vil have mere solidaritet og mere miljøbevidsthed. Der er blot en stor del af befolkning, som ikke er bevidste om, at det faktisk er det, vi i Enhedslisten står for. Mange antager, at Enhedslisten er nogle grå detaljefortabte særlinge. Netop derfor, skal vi blive bedre til at komme ud og møde folk.”

Nina Ericsson, Rød+Grøn

Ordene kommer fra Rune Robert Friis, Haderslev. Han og Mathias Dahl Christiansen, kontaktperson i Haderslev, fik en dag en idé:

– Vi skal da samle de sønderjyske afdelinger om at tage til dyrskue i Aabenraa.

Ideen blev sendt til kontaktpersonerne for de tre andre sønderjyske afdelinger, Aabenraa, Tønder og Sønderborg.

– Nu har vi heldigvis en kultur om, at den, der får en idé, får lov at løbe med den, forklarer Rune.

– For hvis alle detaljer skulle have været godkendt på højeste sted i alle fire afdelinger, så var det hele druknet i bureaukrati.

Glade for modspil

Så det blev dem, som havde tid, lyst og overskud, på tværs af de fire sønderjyske afdelinger, der slog sig sammen. Tanken var at komme på dyrskuet med en miljøpolitisk dagsorden. Det ville måske provokere og være kontroversielt, men under alle omstændigheder være interessant.

De mødte mere velvilje fra dyrskuets og de andre politiske partiers side, end hvad de lige havde forestillet sig. Arrangørerne af dyrskuet hjalp med at finde modkandidater til debatterne og viste i det hele taget interesse for at få politiske diskussioner ind i programmet. De øvrige partier på dyrskuet – det har altid kun været de borgerlige konventionelle landbrugspartier – var også glade for modspillet og muligheden for at debattere.

Selv om arrangørerne hjalp til, så var det medlemmerne i Sønderjylland, der gjorde det hele muligt.

– Folk bød ind med mange forskellige ting. Bannere, ballonerne, vores nye, grønne flyer. Vi var meget synlige på dyrskuet. Det var inspirerende at opleve, fortæller Rune.

Vi skal ud på markederne

Enhedslistens debattører var Rasmus Vestergaard Madsen og Søren Egge Rasmussen. De er begge uddannet økologiske landmænd. Det kom bag på mange, både tilhørere og folk fra de andre partier, at Enhedslisten faktisk ved en hel masse om landbrug og ikke bare er en flok hippiefantaster med nogle verdensfjerne ideer om at redde kloden. Det gav en stor faglig respekt, og der var virkelig nogle folk, der fik øjnene op for, at Enhedslisten har helt konkrete og realistiske bud på en grønnere landbrugspolitik.

– Jeg tror, at det i et vist omfang er sådan noget som det her, der kan skabe tilslutning til Enhedslisten her i Sønderjylland, ræsonnerer Rune og uddyber:

– Vi skal meget mere ud og tale med og lytte til folk. Vores teltnaboer var DF, og de fortalte, at de er ude på markeder hver eneste weekend og tale med folk. Vi bliver også nødt til at komme mere ud, hvor folk alligevel er. Der er jo en kæmpe markedskultur her, forklarer Rune.

De sønderjyske afdelingers klare indtryk er, at mange på egnen gerne vil gøre Sønderjylland mere klimavenligt. De ved dog ikke, at Enhedslisten har nogle konkrete bud.

– Vi har i manges øjne et tosse-image her i Venstre- og DF-land, selvom det er de færreste, som kender til nuancerne i vores socialistiske alternativer. Det skal vi gøre op med. Jeg tror også, at det, at komme ud på markeder, er noget, der kan tiltrække nogle af de medlemmer, der ellers ikke er aktive, spår Rune og fortsætter:

– Og når vi først har prøvet det nogle gange, så tror jeg ikke, det kræver så meget forberedelse. Hvis nogen er generte for at tale med folk, kan de jo bare komme med og lave kaffe de første gange. Så skal de nok komme i gang efterhånden, slutter han.