LEDER: Kampen for velfærden

Regeringen arbejder for at udvande velfærden og endda hjælpen til de mest sårbare grupper. Budgetforhandlingerne går i gang efter sommer, så det er nu der skal kæmpes.

Af: Enhedslistens Forretningsudvalg, FU

Ved hvert årsskifte er der nedskæringer i velfærden. Sygeplejersker fyres på hospitalet, stillinger i ældreplejen bliver ikke genbesat – og de nødvendige reparationer på den lokale folkeskole bliver udskudt endnu en gang.

Når brugere og ansatte protesterer er svaret, at de er alt for sent ude. Forringelserne er blot udmøntningen af de budgetter, der blev vedtaget i oktober, må vi forstå.

Så vi er mange, der har fokus på budgetforhandlingerne i kommuner og regioner, som typisk går i gang lige efter sommerferien og afsluttes inden efterårsferien. Når faglige organisationer, brugerbestyrelser og alle vi andre protesterer mod nedskæringsbudgetterne er svaret, at der ikke er andre muligheder.

Kommune- og regionsaftalerne, der blev indgået i juni mellem regeringen og kommuner/regioner, har sat den økonomiske ramme. Og den er altid alt, alt for stram. Statens tilskud reguleres ikke i takt med de øgede behov og inflationen – og kommunale skattestigninger straffes hårdt og ubønhørligt.

Så kampen for næste års velfærd starter i foråret. Og derfor har Enhedslisten de sidste måneder målrettet sat ind på to fronter.

Enhedslistens medlemmer i kommunalbestyrelser og regionsråd har aktivt advokeret for at kommune- og regionsaftalen i 2024 skal sikre de nødvendige penge til velfærden – til skoler, ældrepleje, handicapområdet, sygehusene og børnene. Helt konkret har vi med initiativer i 8 byråd fået Kommunernes Landsforening til på deres topmøde i marts at beslutte et forstærket pres på regeringen i økonomiforhandlingerne i 2024 for at sikre de nødvendige penge til velfærden.

Og siden 12. april har Enhedslistens aktivister været på gaden med budskabet ”Vælg Velfærd”. I store byer som Odense og mindre byer som Stenløse har vi mødt mennesker i alle aldre, der deler vores bekymring for kommende nedskæringer og ønsker bedre velfærd for store og små. Du kan læse pjecen Vælg Velfærd her.

Ud over den umiddelbare kamp for de nødvendige penge til den offentlige velfærd har Enhedslisten også fokus på kampen om indholdet og strukturen af velfærden. Regeringen arbejder for tiden målrettet på at udvande den livsnødvendige hjælp for nogle af de mest sårbare grupper. Det gælder planerne for en ældresektor med mere privatisering, øget brugerbetaling og større skel mellem rige og fattige. Og det gælder en kommende reform af handicapområdet hvor menneskers ret til et værdigt og virksomt liv skal trumfes af økonomiske hensyn.

Velfærden er på dagsordenen året rundt og vi tager også kampen for velfærden med, når vi mødes til 1. maj landet rundt.

God kampdag!