Støtte til kommunalvalgkamp ude i landet

Enhedslisten København har på sin generalforsamling i marts besluttet at give 50.000 kr. til kommunalvalgkampen i kommuner uden byrådsmedlemmer fra Enhedslisten.

Af: Per Bregengaard, Blågård

Enhedslisten er pt. ikke repræsenteret i 31 ud af landets 98 kommuner. Afdelingerne i de 31 kommuner har et stort problem: At føre den kommende kommunalvalgkamp stort set kun for de penge,  kontingentrefusionen giver. Det batter slet ikke. Og det er faktisk hele Enhedslistens problem. Vi vil gerne være et landsdækkende parti – også på det kommunale landkort.

 

København støtter med 50.000 kr.

En løsning er, at de ”rige” støtter de ”fattige”.

I januar afholdt ReKoKo (Regional- og Kommunalpolitisk Konference) et stormøde for medlemmer af Enhedslisten, der er valgt til byråd, regioner eller på anden vis interesserer sig for dette arbejde. Der blev her kraftigt opfordret til, at afdelinger med folkevalgte støtter afdelinger uden repræsentation, der gerne vil ind i deres lokale byråd.

Medlemmer af Enhedslisten København har fulgt opfordringen med et bidrag på 50.000 kr. Puljen administreres af Københavnsbestyrelsens forretningsudvalg.

Spørgsmålet er, om det er hensigtsmæssigt, at de ”rige” hver især deler ud, når anmodningerne løber ind? Bør der ikke være en koordinering? Kunne ReKoKo eller andre stå for koordineringen?

 

Regionerne skal med

Jesper Kiel, der er byrod i Svendborg og medlem af kommunalgruppen og dennes valgkampgruppe, indleder med:

”Landsorganisationens midler til støtte af de ofte små delinger uden økonomi vil være så få, at de står på bar bund i kommunalvalgkampen. Derfor er støtten fra andre afdelinger helt nødvendig.

En anden pengekasse er regionerne. De kan give penge og få en side med i den lokale pjece eller deltage i lokale arrangementer, som en del af deres valgkamp.

Øst for Storebælt er der kun få kommuner uden Enhedsliste-folk. Det er derfor vigtigt, at der også her  flyttes penge fra regionerne i Øst til afdelinger i Vest.”

 

Relation i stedet for et sort hul

Jesper Kiel fortsætter:

”Det er naturligvis vigtigt, at støtten koordineres. Vi er en gruppe frivillige, der har taget opgaven – med at undersøge behovet og villigheden til at finansiere – på os.

Hovedbestyrelsen nedsætter også en valgkampsgruppe, og Landskontoret får en stilling på området. De må have del i opgaven. En hurtig afklaring trænger sig på.

Jeg tror, det er vigtigt, at giverne ikke føler, at deres penge kastes ned i et sort hul. Dvs. at de kan se, hvor de bliver anvendt. Koordineringen kunne bestå i, at f.eks. naboen Thisted og Gentofte i øst giver deres indmeldte beløb til Mors. Det giver også mulighed for andre relationer end lige den økonomiske.”