De energislugende gøgeunger

Af:

Det er næppe gået op for mange, hvor meget strøm Facebooks, Apples og Googles fire planlagte datacentre i Danmark rent faktisk vil sluge. Regeringen har ligeledes forsøgt at skjule det. Et datacenter er en kæmpebygning med et enormt energiforbrug. Og ikke ret meget andet, fordi det næsten ikke kræver bemanding.

Søren Egge Rasmussen, energiordfører

Ud fra de rapporter, som hidtil er kommet, kan det nu anslås, at de fire datacentre vil have et elforbrug, der nærmer sig et omfang svarende til alle danske husholdnings elforbrug på 10 Terawatt-timer (TWh). Det svarer til en milliard kilowatt-timer!

Jeg har sådan set ikke noget mod disse centre. Heller ikke at de skal ligge i Danmark. Vi bruger dem jo alle sammen. Men jeg har noget imod, at de har været årsagen til, at erhvervslivet ikke længere skal betale til den grønne omstilling. Dels fordi lokkemaden var at indføre ekstremt lave industrielle elpriser, som ikke en gang dækker produktionsprisen, og dels at det udhuler den grønne omstilling, fordi der ikke etableres tilsvarende mere vedvarende energi. Dermed sætter datacentrene den grønne omstilling i bakgear. Som tingene ligger nu, optræder de som gøgeunger, der tager vores grønne energi. Det kan bare ikke være meningen.

Fuldt blus på kulkraftværkerne

I foråret lavede Energinet.dk en vurdering af merforbruget af energi til de da to kendte datacentre. Det drejede sig om Apple ved Viborg og Facebook ved Odense. Alene disse to datacentre vil fra 2023 bruge 4,6 TWh el, fremgik det. I en ny analyse fra juli er det nedjusteret til 3,6 TWh uden nærmere forklaring. Det har jeg stillet spørgsmål om.

Hvis de to yderligere datacentre i henholdsvis Åbenrå (Apple) og Fredericia (Google) har et tilsvarende forbrug, som centrene i Viborg og Odense er vurderet til at få, vil de fire datacentre få et elforbrug på mellem syv og ni TWh, hvilket nærmer sig alle danske husholdningers elforbrug på 10 TWh.

Dette yderligere elforbrug skal dækkes på den ene eller anden måde. De siger selv, at det skal være med vedvarende energi, men ifølge regeringen vil der blot blive etableret 30 MW vedvarende energi (VE). Det forslår ingenting. Hvis alle fire datacentre skal forsynes med VE-strøm, så kræver det ekstra 2.300 MW strøm fra havmøller. Det er det dobbelte af de havmøller, vi har i dag, og dermed vil datacentrene også lægge beslag på al strøm fra de kommende havmølleparker på Horns Rev 3, Kriegers Flak samt alle kystmøllerne.

De danske elforbrugere får dermed en lang næse og fremover mere strøm fra kulkraftværker, som får fuldt blus på igen, mens Danmarks CO2-tal banker i vejret.

Nasser sig til grøn strøm

Regeringen træder vande og har ikke forholdt sig til disse tal. Men også de partier, som har medvirket til at etablere de favorable vilkår med elprisen, skylder at melde ud, hvorledes dette elforbrug skal dækkes og hvad det kræver af nye vindmøller og solceller.

Man kan ikke sige A uden at sige B. Enhedslisten står klar til at hjælpe med den nødvendige udbygning, så datacentrene rent faktisk kører på VE-strøm, men de skal ikke blot komme og lægge beslag på vores eksisterende VE-strøm.

Skulle Apple, Facebook og Google etablere deres datacentre i udlandet, skulle de selv bygge de nødvendige vindmøller. De skal ikke lukrere på, at de kan slippe for det ved at nasse på vores møjsommeligt opbyggede grønne strøm, betalt af danske elforbrugere. Fugle i reden er godt, men ikke hvis det er gøgeunger.

Jeg har nu stillet en stribe nye spørgsmål til klima- og energiminister Lars Lilleholt, for at få banen kridtet op, så vi kan få en seriøs debat om denne udfordring