Internationalt nyt

Af:

Anne Rehder, international rådgiver for Enhedslisten

En katastrofal telefonsamtale
I skrivende stund er koloner af tyrkisk militær på vej mod grænsen til Nordsyrien. Trump og Tyrkiets præsident Erdogan har lige haft en skæbnesvanger telefonsamtale, hvor Tyrkiet fik grønt lys til at invadere Rojava.

Telefonsamtalen kan koste politiske kammerater i de befriede kurdiske områder livet og få katastrofale konsekvenser for kampen mod IS. Samtalen kan skabe usikkerhed i regionen og i Europa, når Tyrkiet får fripas til at overtage kontrollen med de tusindvis af IS-fanger, som er i området. Kurderne har været vores tætteste allierede i kampen mod IS, og de beskytter millioner af flygtninge i området. De har gentagne gange kaldt på hjælp til at genopbygge områderne og få retsforfulgt de mange IS-fanger. For Tyrkiet er USA’s tilbud en ren gavebod. Erdogan ønsker at nedkæmpe de demokratiske kurdiske kræfter og bagefter bruge IS-fangerne som pressionsmiddel over for Europa.

Enhedslisten har kaldt Udenrigspolitisk Nævn til hastemøde, og de første demonstrationer er planlagt. Vi kræver, at den danske regering og det internationale samfund handler nu – før det er for sent. Vi skal sætte en kæp i hjulet, så Tyrkiet ikke får held med at invadere Nordsyrien.

Forkert at droppe Irak- og Afghanistankommissionen
Den socialdemokratiske regering vil ikke genoprette Irak- og Afghanistankommissionen alligevel. Krigene kostede hundredtusindvis af civile liv og efterlod regionen i kaos. Danske soldater blev sendt i krig. Mange mistede livet og endnu flere kæmper stadig med konsekvenserne af krigen.

Enhedslisten finder beslutningen om at droppe kommissionen meget sørgerlig. Danmarks udlevering af fanger til tortur er ikke blevet undersøgt til bunds. Som samfund må vi have sandheden om disse skandalesager frem. Vi skal have placeret et ansvar. Og, vi skal have undersøgt, om Irakkrigen overhovedet var lovlig. Det er vigtigt for alle de, der er berørt af krigene, men det er også vigtigt for vores fremtidige udenrigspolitik. Vi skal lære af fortidens katastrofer, så vi kan undgå, at det sker igen.

Forslag om militære indsatser er vand på samme mølle
Regeringen har fremlagt en såkaldt sikkerhedspolitisk pakke. Pakken er mest af alt en rodebunke af forskellige militære indsatser, og regeringens centrale budskab synes at være, at den ser USA som Danmarks vigtigste allierede. Så der er ikke meget nyt under solen.

Pakken indeholder bl.a. deltagelse i NATO’s udrykningsstyrke, en mulig militær operation i Hormuz-strædet og støtte til Operation Barkhane i Sahel. Alle forslagene kan vi i Enhedslisten hurtigt blive enige om, at vi er lodret i mod. 

Men pakken har også forslag, som vi skal se nærmere på og diskutere i partiet. Det gælder et lægehold til udsending på en koalitionsbase i Rojava og støtte til FN-missionen i Mali. Forslag, der skal behandles af hovedbestyrelsen før debatten i Folketinget.

Enhedslisten opfordrer regeringen til at stoppe oprustning, droppe kampfly og NATO, og i stedet satse på forebyggelse, konfliktløsning og FN. Lad os lade være med at hælde mere vand på den samme udenrigspolitiske mølle.